AKTUELNO

Visina školarina za studijske programe na svim nivoima povećana je na Ekonomskom, Pravnom, Saobraćajnom, Mašinskom i Učiteljskom. Školarina je poskupela uz vrlo male korekcije, a najviše je skočila na Saobraćajnom fakultetu, za čak 18.000 dinara.

Školarine na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu biće skuplje u novoj akademskoj godini. Prof. dr Mića Jovanović, predsednik Megatrend univerziteta kaže da je činjenica da se na pojedinim državnim fakultetima povećavaju školarine, dok na privatnim cene uglavnom ostaju iste kao prethodnih godina.

- Mislim da opravdanja za povećanje školarina nema, a benefite uglavnom imaju nastavnici fakulteta kojima povećanje školarina ide na plate. Napravimo formulu: ako se povećavaju plate profesorima, a sa druge strane roditelji i studenti koji se sami izdržavaju dok studiraju i kada se ovo dovede u relativan odnos videćemo da plate stagniraju, negde se čak i ne dobijaju, a sa druge strane se dižu školarine – kaže Jovanović. Ističe da znanje nema cenu, te Megatrend nudi besplatno studiranje.

Kaže da je njegov univerzitet od 2012. do 2016. nudio besplatnu prvu godinu studija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dali smo materijalnu motivaciju, a danas dajemo i više: prva se plaća, druga je besplatna, treća se plaća i četvrta je besplatna. Dakle, plaća se ukupno 50 odsto manje. Pored materijalne motivacije i moralno motivišemo studente. Za razliku od drugih fakulteta i univerziteta, mi dajemo mogućnost da se ispiti polažu u 11 ispitnih rokova – kaže Jovanović za Pink. Dodaje da zakon ne ograničava da fakulteti odrede koliko će ispitnih rokova imati, a važno je što više pomoći i olakšati studentima.

Tu su, kaže, i drugi vidovi motivacija: neograničen broj konsultacija sa profesorima, profesor je uvek dostupan, a student je u centru dešavanja.

Kaže da se školarine na većini privatnih i državnih fakulteta gotovo poklapaju.

- Kreću se od 1.200 do 1.800 evra i mislim da je to realna cena za naše tržište obrazovanja. Nije dobro povećavati cenu školarine. Mi već 15 godina držimo školarinu od 1.500 evra u 10 rata, a svako povećanje je neizdrživo za studente. Pored toga ova cena omogućuje da se univerziteti drže na nekoj tački rentabiliteta - kaže Jovanović.

Kaže da Megatrend univerzitet ima 12 fakulteta i više od sto programa, odnosno usmerenja. Svi su traženi a kako kaže, najtraženiji je Fakultet za kulturu i medije, kao i Fakultet za civilno vazduhoplovstvo. Kaže da se od druge, odnosno treće godine, student šalju na praksu, a često se student zaposle upravo u kompaniji ili firmi u kojoj su imali praksu.

Ceo razgovor sa prof. dr Mićom Jovanovićem pogledajte u nastavku:

#Fakultet

#Mića Jovanović

#Univerzitet

'