AKTUELNO

Kako su za naš portal rekli u Republičkom fondu za penzisko i invalidsko osiguranje, svim penzionerima je decembarski ček uvećan za pet odsto, a prosečna penzija je povećana sa 23.814 na 25.000 dinara.

Isplata prvog dela penzija za decembar počinje sutra, a shodno ranije usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu, svi penzioneri će dobiti pet odsto veći iznos.

Prema računici nadležnih čak 86,6 odsto penzionera - sa penzijama do 37.000 dinara imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

U PIO fondu navode da su od ukupno 1.716.274 korisnika penzija, u skladu sa Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija, primanjaumanjena za 698.970 penzionera. To zanači da će 1.017.304 korisnika dobiti povećanje, a da im penzija prethodno nije umanjena.

Za uvećanje penzija od pet procenata na mesečnom nivou potrebno je nešto više od dve milijarde dinara, odnosno, na godišnjem nivou, po ovom osnovu je Finansijskim planom Fonda planirano 25 milijardi dinara.

- Naravno, kao i do sada, i u 2018. godini biće obezbeđena redovna isplata penzija korisnicima svih kategorija i vrsta penzije - ističu u PIO fondu.

BOLJA NAPLATA DOPRINOSA-SMANJENE DOTACIJE IZ BUDŽETA

Prema Finansijskom planu Fond PIO za 2018. godinu, kada je reč o ukupnim prihodima, na doprinose od osiguranika odnosi se 68,42 odsto, a na dotacije i transfere 30,14 odsto.

U Finansijskom planu za 2017. dotacije su iznosile 33,36, a u rebalansu finansijskog plana 32,58 odsto. To, kako su objasnili za Pink.rs su PIO fondu, znači da se, zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, nastavlja trend smanjenja dotacija i povećanja doprinosa u ukupnim prihodima.

Foto: Tanjug

BESPLATAN ODLAZAK U BANJU ZA 1.500 PENZIONERA VIŠE

I u 2018. godini će korisnici penzija, koji ispune propisane uslove i nađu se na rang listama, moći da koriste pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama i rehabilitacionim centrima Srbije, što će im omogućiti Fond PIO iz sredstava društvenog standarda.

Iznos opredeljenih sredstva za besplatnu rehabilitaciju penzionera biće poznat tek kada Upravni odbor Republičkog fonda PIO usvoji odluku o izdvajanju tih sredstava - tokom februara ili marta.

Međutim, planirano povećanje prihoda od doprinosa u 2018, omogućava da se sredstva za društveni standard planiraju u iznosu koji je za 27 miliona dinara viši u odnosu na 2017. godinu.

Ova sredstva omogućiće da oko 1.500 korisnika više nego prethodne godine koristi usluge rehabilitacije u banjama, a preko dve hiljade korisnika više dobije pomoć u lekovima, ogrevu i hrani, ističu u PIO Fondu.

#Penzije

#Penzioner

#Povećanje

'