AKTUELNO

Pre tačno 20 godina, 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju.

Na današnji dan 1999. godine bombardovan je centar Prištine - a život je izgubilo 10 ljudi.

NATO agresori su cenatar Prištini gađali 40 minuta posle ponoći. Sa tri projektila gađana je zgrada Glavne pošte i okolni objekti. Život je izgubilo 10 lica, a 12 je zadobilo telesne povrede.

Bombardovano je i selo Devet Jugovića, a oko 3:15 sa 10 projektila bombardovano je selo Gračanica.Skladište rafinerije nafte je uništeno u bombardovanju Novog Sada oko 2:40.

U Čačku je ponovo bombardovan industrijski objekat "Sloboda“, a u  Somboru je oko tri sata ujutru bombardovan "Naftagas“, i sela Čontla i Kljajićevo u okolini.

NATO zločinci su u Nišu oko 4:45 bombardovali fabriku "Jastrebac“. Raketa koja je pogodila fabriku pala je prvo na njen krov, zatim je probila dve betonske ploče i zaustavila se u dvorištu kuće udaljene 500 metara.

Raketa je u dvorištu je napravila krater dubine 5 metara i prečnika 10 metara.

U napadu na Niš pogođena je i fabrika "Fidelinka“ i glavna autobuska stanica u blizini niške tvrđave.

Foto: Tanjug

78 dana bombardovanja - 2.500 žrtava

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine u 19.45 sati i trajalo je 11 nedelja. U NATO agresiji koja je nosila naziv “Milosrdni anđeo” stradalo je 2.500 ljudi, od čega 79 dece.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju su počeli na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Jugoslovenska vlada je iste noći proglasila ratno stanje. Materijalnu štetu koja je naneta Jugoslaviji, tadašnje vlasti u Beogradu, procenile su na oko stotinu milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Mala Milica Rakić, koja je poginula u NATO agresiji 17. aprila 1999. godine, simbol je stradanja Srba u bombardovanju.

#NATO

#bombardovanje

'