AKTUELNO

Te 1999. godine pre tačno 20 godina, 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture, medijske kuće...

Pre tačno dvadeset godina na današnji dan, u selu Gračanica bombardovane su kuće, i po četvrti put bombardovan je manastir Gračanica. Bomba je pala blizu groblja, ali spomenici nisu porušeni. Uništena je jedino kapela u crkvi. U Prištini je bombardovan aerodrom. Uništena je trafo-stanica u blizini, zatim pista i zgrada gde se nalazi čekaonica i šalteri za kupovinu karata.

Po drugi put bombardovan je Leposavić. Ovaj put pogođen je tunel Šarpelj kod sela Jerina.

U Vranju su bombardovane kuće u neposrednoj blizini autobuske stanice. Poginulo je dvoje civila, a teško ranjeno 15 lica.

Foto: Tanjug

U Nišu je bombardovana kasarna Stevan Sinđelić, zatim magacin Duvanske industrije, ambulanta fabrike i obdanište. Ovaj put pogođena je i vojna komanda i dečja klinika za rehabilitaciju. Oko 5 i 20 sati Niš je ponovo bombardovan. Pogođena je zgrada u širem delu centra.

U 2 i 35 sati bombardovani su Lučani, a pogođena je hemijska industrija „Milan Blagojević“.

U Aleksincu je u 20 i 22 sati bombardovan civilni deo grada. Poginulo je 11 lica, a 50 zadobilo telesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata a znatno oštećena, pored ostalih i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći.

U Beogradu je oko 4 i 15 sati jedna bomba pala blizu gradske bolnice na Zvezdari. Druga bomba pala je blizu škole koju su ljudi iz okolnih kuća koristili kao sklonište. Za vreme bombardovanja u školi je bilo 30 ljudi.

U Somboru je oko 3 i 00 sati sa 3 projektila bombardovana Naftna Industrija Srbije. U Zemunu je oko 4 i 15 sati bombardovana glavna ulica u kojoj se nalazi sportski centar „Pinki“, Robna kuća itd. Veća oštećenja zadobio je Poljoprivredni fakultet, a pogođen je i Dom vazduhoplovstva.

Foto: Printscreen Youtube

U Bogojevu je oko 22 i 00 sati bombardovan most, koji je tom prilikom samo delom porušen.

U Novom Sadu je oko 22 i 15 sati sa dva projektila bombardovana rafinerija.

Podsetimo NATO alijansa započela je  24. marta 1999. godine, svoju "spasonosnu" misiju napadom na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Oko 19:45 časova oglasile su se prve sirene za opasnost. Sada već dobro poznat, zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Narednih 78 noći i dana, na tlo naše zemlje NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila.

#Gračanica

#NATO

#bombardovanje

'