AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić odbacio je danas kritike odbornika opozicije u vezi sa deficitom gradskog budžeta, navodeći da je kompletan deficit za 2019. godinu pokriven suficitom iz ove godine.

On je na sednici gradskog parlamenta podsetio da fiskalni deficit, po Zakonu o budžetskom sistemu, može da bude do 10 odsto.

- Mi nemamo deficit zato što prenosimo iz budžeta za ovu godinu oko 10 milijardi dinara što znači da je kompletan deficit pokriven suficitom iz ove godine - istakao je Vesić.

Naveo da je 2011. godine deficit iznosio 26,41 odsto, a 2012. godine 32 odsto i pokazao dva dopisa Ministarstva finansija kojim se bivši gradonačelnik Dragan Đilas opominje da je prekoračio gornji limit zaduženja grada Beograda čime je prekršio zakon.

Odgovarajući na kritike odbornika opozicije u vezi sa gondolom za koju je budžetom za sledeću godinu predviđeno 720 miliona dinara, rekao je da je gradonačelnik Zoran Radojičić pomenuo cifru od 600 miliona dinara, što je vrednost tog projekta bez PDV-a.

- Tih 20 odsto je PDV - rekao je Vesić i odbornicima opozicije poručio da sledeći put razmisle o tome da PDV mora da se plati. Osvrnuo se i na kritike u vezi sa visinom i cenom jarbola i ponovio da se, kada se pravi budžet, stavi najveća vrednost.

Foto: Beograd.rs

- Ako u budžetu stoji 400 miliona dinara, ne mora da znači da će biti plaćeno 400 miliona dinara - rekao je Vesić i pojasnio da će prava cena da se dobije na tenderu.

Odbornici opozicije su kritkovali navodnu stavku od 99 miliona dinara za vatromet, a Vesić im poručuje da predlog budžeta nisu pročitali pažljivo i da se zapravo radi o troškovima za vanredne situacije i održavanje svih manifestacija u okviru koga je za vatromet predviđeno 5,8 miliona dinara.

Vesić je istakao da je plan za sledeću godinu da GSP Beograd posluje sa manjim gubicima nego što je ove godine.

- GSP je najveći problem u smislu velikih izdataka. Nema gradskog prevoza u svetu koji je profitabilan, svuda se dodaje dodatni novac. Radićemo na tome da se poveća naplata karata kako bi imali više novca - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

'