AKTUELNO

Beograd je najveći poljoprivredni region u Srbiji posle Vojvodine, izjavio je danas na Novosadskom sajmu zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će ove godine iz gradskog budžeta za poljoprivredu zato biti izdvojeno 200 miliona dinara.

Vesić je precizirao da Grad Beograd u svom vlasništvu ima 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se 150.000 obrađuje, a 25.000 iznajmljuje.

Zamenik gradonačelnika je tokom posete Novosadskom sajmu, na kojem Grad Beograd nastupa četvrti put, ove godine sa 12 opština, Vesić je rekao da od 2016. Grad Beograd svake godine povećava izdvajanja za poljoprivredu.

Te godine je, kazao je, izdvojeno 40 miliona, a ove rekordnih 200 miliona dinara. On kaže da Beograd vidi svoju šansu ne samo u razvoju turizma, već i u razvoju poljoprivrede, jer su te dve privredne grane povezane.

Naglašava da se poslednjih godina „ozbiljno bave razvojem i ulaganjem u poljoprivredu, a jedan od načina je i učešće na najvećoj sajamskoj manifestaciji, Poljoprivrednom sajmu“. Najavio je i da će Grad Beograd, izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, od sledeće godine proširiti svoje nadležnosti u oblasti poljoprivrede.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Grad Beograd će dobiti svoju poljoprivrednu inspekciju, što je važno jer ćemo na taj način kontrolisati izdavanje zemljišta, a prihod od toga ulagaćemo u atarske puteve. Taj prihod, dakle, biće značajno veći. Koristićemo ga i za službu poljočuvara, koju ćemo imati od sledeće godine, ali i ulagati u dodatne subvencije u poljoprivredi - najavio je Vesić.

Konkurs Grada Beograda za dodatne subvencije u poljoprivredi, kaže Vesić, završen je, a odzivom poljoprirvednika su zadovoljni.

- Upravo smo završili konkurs za 200 miliona dinara za naše poljoprivrednike na teritoriji Beograda. Imamo 400 i nešto poljoprirvednika koji su se prijavili, uglavnom za poljoprivrednu mehanizaciju, a ove godine je hit pčelarstvo, za šta smo povećali novac - rekao je Vesić.

Najavio je i veća ulaganja sledeće godine za vinovu lozu, podrume vina, što će, kaže, uticati i na razvoj turizma.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Rezultatima i ulaganjima u poljoprivredu govorio je i zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, koji je podsetio da Novi Sad sa oko 50.000 hektara i 503 aktivnih domaćinstava u poljoprivredi, Novi Sad jedan od lidera u tom sektoru.

- Ove godine povećali smo budžet za poljoprirvedu na 47 miliona dianra, koji je znatno veći u odnosu na prošlu godinu, kad je bilo 16 miliona dinara za te namene. Prvi put ove godine izdvojili smo 20 miliona dinara za mlade poljoprivrednike, jer time želimo da mlade zadržimo na selu - rekao je Kružević.

On kaže da je Novi Sad grad sa najviše zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom, kao što su med, šargarepa i futoški kupus, te da ti proizvođači, kao i mali poljoprivredni proizvođači, o trošku Grada Novog Sada izlažu na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

#Goran Vesić

#Poljoprivreda

'