AKTUELNO

Saobraćaj u Srbiji ovog jutra je umerenog intenziteta.

Saobraćaj u Srbiji je umerenog intenziteta i odvija se usporeno zbog zimskih uslova vožnje, a iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) upozoravaju vozače da budu oprezniji jer i pored intezivnih intervencija putara na posipanju kritičnih deonica jak mraz i veoma niske temperature pretvaraju svaku iole vlažnu deonicu u led ili izraženu poledicu.

Najviše snega je palo u južnim, istočnim, jugoistočnim i centralnim delovima Srbije, dok je ponegde moguće i stvaranje manjih snežnih nanosa.

Zbog pojačanog strujanja hladnog vazduha i vlažnosti kolovoza najpre dolazi do formiranja poledice na mostovima i nadvožnjacima. AMSS apeluje na vozače da prilagode vožnju i brzinu uslovima na putu, a zbog moguće usporene vožnje na pojedinim deonicama, da imaju više stpljenja i tolerancije.

Na put krećite isključivo sa kompletnom zimskom opremom, jer su česta proklizavanja i preprečavanja vozila posebno na usponima i prevojima, koja su ujedno i uzrok zastoja i pekida u saobraćaju.

U AMSS očekuju da sutra zbog Božića naročito u popodnevnim satima nude pojačan saobraćaj najviše na izlazu iz većih gradskih sredina, a to ujedno može biti uzrok nešto dužeg zadržavanja i na naplatnim rampama, kao i na našim graničnim prelazima.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije RS, na našim putničkim terminalima, nema dužih zadržavanja od 20 minuta. Međutim, u slučaju promene i dužeg zadržavanja na pojedinim, savet vozačima je da koriste manje, alternativne granične prelaze. Radno vreme graničnih prelaza sa Mađarskom, kao što su "Bački Vinogradi", "Đala", "Bajmok" i "Horgoš II", je od 7-19 časova, dok su "Horgoš", "Bački Breg" i "Kelebija" otvoreni 24 sata.

Foto: Tanjug

U danima intezivnog saobraćaja kada mogu biti višesatna zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom, "Batrovci" i "Šid", AMSS savetuje vozačima da koriste alternativne granične prelaze: "Bačka Palanka", "Sot", "Ljuba", "Neštin" ili "Bogojevo". Za vreme božićnih praznika očekuje se pojačan saobraćaj i na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Bugraskom, Rumunijom i Makedonijom.

A.V.

#AMSS

#Auto-put

#Poledica

#Saobraćaj

#Sneg

#most

'