AKTUELNO

Lik i delo poznatog srpskog kantautora dobro su poznati mnogobrojnim fanovima Evrovizije.

Najblistaviji momenat u muzičkim karijerama naših pevača često je učešće na Evroviziji, najvećem muzičkom festivalu na svetu, a jedan srpski pevač imao ih je čak pet.

Reč je o poznatom kantautoru Željku Joksimoviću, kojeg je publika širom Evrope upoznala davne 2004. godine, kada je sa pesmom "Lane moje" predstavljao tadašnju Srbiju i Crnu Goru.

Foto: Printscreen Youtube

Njemu je tada za dlaku izmakla pobeda koju je odnela Ruslana sa pesmom "Wild dance", međutim, Joksimovićeva pesma za koju je sam napisao muziku postigla je ogroman uspeh i važi za jedan od najvećih evrovizijskih hitova u poslednjih petnaest godina.

Osam godina kasnije, Joksimović je ponovo stao na evrovizijsku scenu i oduševio Evropljane svojom autorskom pesmom "Nije ljubav stvar".

Foto: Printscreen Youtube

Iako je važio za jednog od glavnih favorita, ni te 2012. godine mu nije pošlo za rukom da osvoji titulu pobednika festivala, koja je pripala švedskoj predstavnici Lorin. Željko je zauzeo visoko treće mesto.

U međuvremenu, Željko je uzeo učešće na Evroviziji kao autor - 2006. godine je napisao muziku za pesmu "Lejla" kojom je Hari Varešanović zauzeo treće mesto za Bosnu i Hercegovinu. Dve godine kasnije, Željko je napisao muziku za pesmu "Oro" koju je na Evroviziji u Beogradu otpevala Jelena Tomašević i našla se na visokom šestom mestu, a pre dve godine njegovu pesmu "Adio" pod zastavom Crne Gore otpevao je Knez i našao se na baksuznom trinaestom mestu.

Foto: Printscreen Youtube

Željkovih evrovizijskih hitova koje je napisao za svoje kolege poslušajte u nastavku:

Sutra nastupa srpska predstavnica

Podsetimo, na ovogodišnjoj Evroviziji koja se održava u Kijevu, boje Srbije braniće pop pevačica Tijana Bogićević. Ona će otpevati pesmu "In Too Deep" na engleskom jeziku, kojom će otvoriti drugo polufinalno veče prestižnog muzičkog festivala.

Foto: Tanjug

D. T.

#Evrovizija

#Hari Varešanović

#Jelena Tomašević

#Nenad Knežević Knez

#Tijana Bogićević

#pevačica

#Željko Joksimović

'