AKTUELNO

Danas hrišćani širom sveta obeležavaju najtužniji dan u godini - Dan Hristovog stradanja, a kako običaji nalažu, crkvena zvona danas ne zvone, danas veći deo hrišćana farba jaja, dok je post obavezan.

Ekipa portala Pink.rs na ovu temu porazgovarala sa "Pinkovim zvezdicama" i zvezdama "Pesme za Evroviziju", Bojanom Radovanović i Davidom Radosavljevićem, koji su nam otkrili kako provode današnji dan, koju hranu vole da spremaju s obzirom na to da je danas post obavezan, kao i koje tehnike u farbanju jaja koriste.

Danas je najtužniji dan za hrišćane, Veliki petak - Dan Hristovog stradanja, šta za tebe predstavlja ovaj dan i kako ga provodiš?

- Veliki petak je dan koji nas podseća na važnost vere i zajedništva. Uvek ovaj dan provodim ga sa porodicom, a naravno, najbitniji i najlepši deo dana je kad farbamo jaja - istakla je Bojana.

Foto: Pink.rs

Na Veliki petak, ne slušam muziku, jer to je najtužniji dan u Hrišćanstvu. Taj dan u našoj kući se farbaju jaja u crvenu boju - istakao je Radosavljević.

S obzirom na to da se danas posti, koja posna jela ti najviše preferiraš?

- Tokom posta, volim da spremam ukusna posna jela kao što su punjene paprike sa pirinčem i povrćem, ili domaći pasulj bez mesa, dok za doručak uvek na meniju bude ovsena kaša sa voćem - otkrila je Bojana.

Kada postim uglavnom jedem ribu, a na Veliki petak se ne jede riba, jede se uglavnom voće - rekao je David.

Foto: Pink.rs

Kako se prisećaš Velikog petka iz ranog detinjstva?

- Sećam se kako je Veliki petak bio dan za porodično okupljanje i zajedničku šetnju do crkve. Bilo je to vreme kada smo delili priče i tradiciju, uz osmeh i radost zajedničkog trenutka - rekla nam je Bojana.

Sećam se crkve i liturgija, sećam se da sam brao travke da bi se šarala jaja taj dan - istakao je David.

Foto: Pink.rs

Kako se farbaju jaja kod tebe, koje tehnike koristiš?

- Raznorazne tehnike, koristimo jarke i upadljive boje, koristimo takođe i cirkone, sljokice i nalepnice. Ali ono što želim da usavršim je crtanje po jajima - otkrila je Pinkova zvezdica.

U mojoj porodici je mama uglavnom zadužena za to, koristi razne tehnike, čak i slikanje ikona na jajima. Ima dara za slikanje, pa to iskoristi i za slikanje na jajima - zaključio je David za Pink.rs.

Autor: N. Žugić