AKTUELNO

Mnogi su ubeđeni da životinje svojim ponašanjem mogu da predvide loše događaje jer se oslanjaju na svoja čula, a ova tema je postala ponovo aktuelna posle zemljotresa u Turskoj.

Dok brojni vlasnici kućnih ljubimaca na društvenim mrežama dele svoja iskustva da su njihovi psi ili mačke bili uznemireni pre potresa ili 1999, tokom NATO bombardovanja, zatim prenose svedočenja o katastrofi u Makedoniji pre 60 godina, kada su i domaće životinje "podivljale" noć pred razorni zemljotres u Skoplju, nemački istraživači pokušavaju da to i naučno potkrepe.

Stručnjaci Instituta "Maks Plank" u Minhenu i univerziteta u Konstanci, koje predvodi profesor Martin Vikelski, istraživali su kako šest krava, pet ovaca i dva psa mogu da detektuju seizmičku aktivnost mnogo pre nego što ljudi osete potres.

Oni su na životinje koje su smeštene na jednoj farmi na trusnom području u Italiji prikačili senzore i više meseci pratili njihovo kretanje. U tom periodu bilo je više od 18.000 potresa tla, a čak 12 je bilo jačine veće od 4 stepena po Rihteru.

Foto: Pixabay.com

- Istraživanje je pokazalo da su životinje i po 20 sati pre potresa bile neuobičajeno nemirne. Što su bile bliže epicentru zemljotresa, to bi pre ispoljile neobično ponašanje - rekao je Vikelski.

Naučnici su zaključili da bi određivanjem pozicije i ponašanja životinja moglo da se predvidi gde će biti epicentar nekog novog potresa, ali da su istraživanja tek počela i da bi trebalo ispitati više hiljada životinja na više seizmološki aktivnih područja širom sveta.