AKTUELNO

Kada majka sumnja da je njeno dete bolesno, obično je u pravu, pokazali su rezultati studije Univerziteta u Teksasu - zato lekari majkama kažu da veruju svojim instinktima.

- Razlog tome je velika povezanost roditelja i deteta. Roditelji lako mogu da prepoznaju promenu ponašanja kod svoje dece - objasnio je Metju Tompson, rukovodilac studije.

Upala disajnih puteva jedna je od najčešćih bolesti za koju roditelji traže lekarski savet, a posmatranjem deteta lako se uočavaju čak i prvi znaci bolesti. Treba obratiti pažnju na bolove u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.Ako je dete bledo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posetiti lekara, a pomaže i merenje pulsa na zglobu. Prosečan broj otkucaja u minuti  u predškolskom uzrastu je od 80 do 100 otkucaja. Ubrzanje ovog ritma može ukazivati na promenjeno zdravstveno stanje.

Foto: Unsplash.com

Blago povišenu temperaturu ne treba da uklanjate, jer je ona samo znak da se telo bori protiv infekcije. Najčešći razlozi za povišenu temperaturu su virusna ili bakterijska infekcija i rast zuba. Mala deca često stavljaju igračke u usta i tako i unosi bakterije. Međutim, ako dete mlađe od tri meseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti kod lekara. Stalni plač, snažno buđenje, bolovi u stomaku takođe su alarmantni znakovi.

Autor: Pink.rs