AKTUELNO

Vaša ljubimica svakodnevno iznalazi nove načine da vas nervira. Ne brinite, umete i vi njoj da idete na živce, i te kako.

Postoje razni načini da je izludite, poput neurednog kupatila i životnog prostora, preko ustajale hrane, glasne muzike, usamljenosti...

A ovo je sedam najčešćih grešaka koje vlasnici prave i tako nerviraju svoju macu:

1. Ostavljate ih same

Nije istina da one vole da budu same. Mace zapravo ne uživaju u usamljenosti. Možda se dobro snalaze za razliku od pasa, ali i njima su potrebni pažnja, druženje i ljubav.

Ukoliko mnogo vremena provodi sama, mačka će biti anksiozna, nervozna, pa čak i depresivna. Prezaposleni vlasnici treba svakodnevno da odvoje dovoljno vremena koje će provesti u maženju i igranju sa svojom mačkom. Barem 15 minuta dnevno pokazaće maci da je volite. Ukoliko niste u stanju da odvojite vreme za druženje sa ljubimicom, razmislite o nabavci još jedne mačke.

2. Ne čistite posip

Nervira vas kad je toalet prljav, pa tako ni mace ne vole da njihov posip bude zapušten. Budući da u svemu zavise od vas, pa i u pospremanju životnog prostora i menjanju posipa, činite to redovno. Mačiji posip menjajte svakodnevno ili barem svakog drugog dana.

3. Dajete im ustajalu hranu

Da li je i vama važno da je hrana sveža i da lepo miriše? Ni maca ne voli da joj je hrana užegla. Takođe, imajte na umu da užegla i hrana koja loše miriše može biti opasna po zdravlje. Bakterije poput salmonele i stafilokoke mogu da bujaju u obrocima koji predugo stoje, pogotovo u toplim mesecima. Obavezno, proverite datume na konzervama.

4. Nudite im “bljutave” lekove

Znamo da morate, ali je razumite. Većina mačaka ne želi da proguta lek koji im s mukom ubacite u usta, pa ga samo ispljunu. Znamo da mora da uzima terapiju, pa je možda najbolje da osmislite lukavstvo sa hranom koju voli kako bi dobila propisan lek.

5. Grubo ih mazite

Foto: Pixabay.com

Sigurno znate koja mesta na telu svog ljubimca ne bi trebalo da dodirujete. U suprotnom, mačka će siktati, grebati ili će vas čak ujesti. Posmatrajte mačku i pratite njeno ponašanje i telesne signale da biste uočili neku nelagodnost ili nešto što joj ne prija.

6. Imaju konkurenciju

Vrlo su ljubomorne jedna na drugu i mogu se tući oko hrane, igračaka, prostora, pa i da bi privukle vašu pažnju. Ukoliko imate više mačaka, pronađite mehanizme koji neće stvarati konkurenciju. Samo tako ćete imati mir u kući.

7. Izlažete ih buci

Rasprave, svađe, pucnjava, grmljavina, pa čak i zvuk fena ili usisivača će izbezumljivati mačku koja ne podnosi glasne zvuke. U slučaju da im je često izložena, posledice mogu biti ozbiljne. Problematično ponašanje, uključujući agresivnost, depresiju ili nervozu, kao i gubitak dlake, izostanak apetita i preterano lizanje krzna su rezultati stresa izazvanog bukom.

Kad god možete sklonite je od izvora buke. Ako su susedi preglasni, napolju besni nevreme ili se u vašoj blizini odvija proslava uz korišćenje raznih pirotehničkih sredstava, izolujte mačku na mirno i tiho mesto. Uključite TV i pojačajte zvuk koji voli, čime ćete je poštedeti tonova kojih se plaši.

#Mačka