AKTUELNO

Saznajte u koju kategoriju vlasnika mačaka spadate

Mačke su zahvalni kućni ljubimci, a druženje sa ovim životinjama je lepo iskustvo. Mačke imaju sklonost prema lovu i lutanju, a od toga koliko će vlasnik nadgledati ovog kućnoig ljubimca zavisi i njena interakcija sa okolinom. Dok neki vlasnici prihvataju divlje sklonosti svojih mačaka, dozvoljavajući im da lutaju napolju, drugi više vole tip kućnih mačaka, te ih konstantno nadziru.

Istraživanje sa Univerziteta Exeter u Engleskoj odredilo je pet vrsta vlasnika mačaka, a krajni cilj proučavanja bio je prepoznati najbolje prakse u upravljanju ponašanja mačaka. Iako velika populacija mačaka nije sama po sebi negativna, ovi nezavisni kućni ljubimci mogu stvoriti rizik za sebe i manje životinje na svom putu.

"Mislim da je to obično rasprava između vlasnika mačaka ili zagovornika mačaka i konzervatora, posebno čuvara ptica", kaže Sara Krovli, antrolog iz Exeterovog Centra za geografiju i nauke o okolinu (CGES).

Pet vrsta vlasnika:

Zabrinuti zaštitnici - preokupirani su brigom za bezbednost mačke

Branioci slobode - daju prednost nezavisnosti mačaka i protivnici su ograničenja u ponašanju

Tolerantni staratelji- veruju da je pristup mačkama važan za mačke, ali ne vole njihov lov

Savesni staratelji - osećaju da snose određenu odgovornost za upravljanje lovom svojih mačaka.

Slobodni iznajmljivači - uglavnom nisu svesni problema ponašanja mačaka i njihovog lov, te im dozvoljavaju slobodno kretanje.

#Ljubimac