AKTUELNO

Psima je takođe potrebna zaštita od štetnog sunčeva zračenja, a neki psi posebno su osetljivi. Pripazite kada svog ljubimca vodite sa sobom na plažu ili u šetnju po suncu.

Evo kojima vrstama pasa vrućine posebno smetaju.

Psi bele dlake

Kao što ljudi izrazito svetle puti lakše izgore na sunce, tako su i psi čija je dlaka bela ili vrlo svetle boje osetljiviji na štetne sunčeve zrake od onih s tamnom dlakom. Raspitajte se kod veterinara koje bi zaštitno sredstvo protiv sunca bilo najbolje za vašeg ljubimca.

Psi s kratkom dlakom

Jedna od funkcija psećeg krzna jeste da ga zaštiti od štetnih sunčevih zraka, a kod pasa s kratkom dlakom ta zaštita je slabija. Ovim psima sredstvo protiv sunca i te kako će koristiti. Pripazite na to da zaštitno sredstvo ne sadrži cinko oksid jer je on toksičan za pse i može ozbiljno da ošteti crvene krvne ćelije, što može zahtevati i transfuziju krvi.

Psi bez dlake

To je možda i više nego očigledno, ali svakako je važno napomenuti da ove pse obvezno treba zaštititi od sunca. Psi bez dlake kao što su kineski ćubasti pas, meksički golokoži pas i peruanski inka pas potrebno je da nose zaštitnu kremu i ne provode previše vremena na direktnom suncu, prenosi Zadovoljna.hr.

Psi sa svetlom njuškom

Psi s ružičastom ili njuškom druge svetle boje imaju manje pigmenata, što znači da su pod većim rizikom od štetnog sunčevog zračenja. Čak i ako vaš pas ima debelu dlaku na skoro celom telu, veterinar može preporučiti nanošenje zaštitnog sredstva na delove tela koji nisu pokriveni krznom poput stomaka i nosa.

Psi koji vole da leže na suncu na leđima

Pas koji se izležava na suncu na leđima možda jeste sladak prizor, ali to može biti veoma štetno. Veterinari upozoravaju da su psi koji vole da leže na leđima na suncu naročito skloni razvoju tumora pločastih ćelija na području stomaka s malo dlake.

Autor:

#vrućina

#životinje