AKTUELNO

Nema vlasnika koji nije postavio ovo pitanje i dok jedni kažu da je dovoljno kupati ga 4 puta godišnje, drugi smatraju da psa treba kupati svakog meseca.

Koliko često treba kupati psa zavisi i od toga koliko se isprljaju nakon šetnje ili igre. Naravno, kada se vratite iz šetnje, ako pas boravi na vašem nameštaju, trebalo bi svakodnevno da mu perete šapice.

Neki psi znaju prilično da se isprljaju, pa im je češće sređivanje svakako neophodno. Ali, to ne mora biti kupanje jer svu nečistoću možete ukloniti i četkanjem.

Pse sa dugom ili kovrdžavom dlakom treba češće da kupate u odnosu na kratkodlake pse.

Obično se dugodlaki psi kupaju jednom u mesec od dva meseca, kako bi bili čisti. S druge strane, kratkodlake pse je dovoljno kupati samo tri do četiri puta godišnje.

Važno je napomenuti da se kupanjem, pas gubi prirodnu masnoću njihove kože koja ih štiti od hladnoće i vlage, i zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Zato treba voditi računa da intervali kupanja budu dovoljno dugi.

Mnogi psi ne vole kupanje pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti da ih ubacite u kadu.

Nekoliko korisnih saveta:

Pre kupanja psa dobro iščetkajte

Ovo se pre svega odnosi na pse s dugom ili kovrdžavom dlakom kako bi im razmrsili dlaku pre kupanja.

Ali i kratkodlake i dugodlake pse pre kupanja treba iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake.

Koristite šampone za pse!Vrsta šampona jako je važna i svakako imajte na umu da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različit pH kože.

Šamponi namenjeni ljudima imaju niži pH, pa su neadekvatni za pse.

Kupanje

Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade neku krpu kako ne bi bila klizava. Male pse možete kupati i u umivaoniku.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirom. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi.

Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.

#Kupanje

#Pas