AKTUELNO

U izbor za Mis ušla je čvrsto rešena da bude glas mnogih mladih žena koje su se našle u sličnoj situcaiji i pokaže da je prava lepota u različitostima

Monika Leguizamon (23) je manekenka i TikTokerka iz Paragvaja. Mlada lepotica ljude osvaja ne samo privlačnošću već i hrabrim pristupom životu.

Na TikTok kanalu je prati više od dva miliona ljudi. Veliki broj njih se divi činjenici da otvoreno govori o tome da nema jedno oko.

Foto: Instagram.com/monileguii

Njena popularnost je porasla nakon video snimka, koji je sakupio preko 25 miliona pregleda, razotkrivajući zabludu da prikriva oko šminkom zbog pregleda.

Počela sam u svetu manekenstva sa 17 godina, a u svet takmičenja lepote ušla sam tek prošle godine, preko prijateljice koja mi je rekla da se prijavim. Kada sam se razbolela, rekla sam da ću da uradim nešto u vezi sa svim što mi se desilo, učiniću nešto dobro za društvo i neka vide da više ne postoji granice ili barijere koje mogu da spreče nečije snove, ili da budemo ko god želimo da budemo

Monikina platforma se proteže dalje od zabave; ona je koristi da se bavi ozbiljnim ličnim pitanjima. Primetno je da je u decembru 2021. podelila dirljivu objavu o depresiji. Ta objava je istakla njenu spremnost da koristi svoju platformu za podizanje svesti i povezivanje sa drugima koji se suočavaju sa sličnim izazovima.

Foto: Instagram.com/monileguii

Kaže da joj je cilj da potpuno "raskine" sa bilo kojim prototipom ili standardom lepote, bez ograničenja.

- Želim da jasno stavim do znanja da je svako od nas sposoban da postigne velike stvari i da samo mi sami postavljamo svoje granice i ciljeve - rekla je ona.

Monika je objasnila i kako je ostala bez oka:

Sa 13 godina dijagnostikovan mi je tumor iza orbite, iza oka, za koji se ispostavilo da je maligno, a pošto je tumor bio neistražen, u to vreme, u Latinskoj Americi, nije bilo mnogo informacija o tome kako se boriti protiv njega, pa je jedino rešenje bilo uklanjanje oka i tumora zajedno. Bilo je tu meseci i meseci borbe kroz koju sam prošla zajedno sa mojom porodicom i najbližim prijateljima. Operisali su me u inostranstvu, pošto mi ovde u mojoj zemlji nisu dali nadu u život. Da budem slepa ili ništa. Sa 13 godina zadali su mi onaj snažan životni udarac zbog kog sam, da budem iskrena, odlučila, zahvaljujući svojoj porodici i svima koji su me pratili, odlučila da nastavim

Leguizamon je sa 14 godina je podvrgnuta operaciji i jedno oko joj je uklonjeno da bi ostala živa. Ona je otputovala tada u Argentinu na lečenje, jer joj je rečeno da mora da ostane bez oba oka da bi spasila život. Uprkos ovoj dijagnozi, nada je pobedila nedaće i danas je primer vere u život.

Foto: Instagram.com/monileguii

Ova 23-godišnjakinja će biti prva žena sa invaliditetom koja će se pojaviti na nacionalnom takmičenju u Paragvaju i po svemu sudeći, vrata u svet profesionalnog manekenstva od sada će početi mnogo više da joj se otvaraju.

Autor: Snežana Milovanov