AKTUELNO

Šta neoprani sudovi i nered u kući poručuju o psihičkom stanju - ako ostavite punu sudoperu preko noći, to negativno uticati na raspoloženje ujutru!

Sreća ne treba da zavisi od opranih sudova, ali brojna istraživanja pokazuju da nered u domu nepovoljno utiče na psihičko stanje, može da izazove, stres, nervozu, nezadovoljstvo. Prema feng šuiju, uredan dom je dom u kojem živi pozitivna energija. Sličan pristup može se primeniti u psihologiji.

Stručnjaci iz oblasti psihologije ističu da određen nered u domu može da ukazuje na promene u psihičkom stanju čoveka. Na primer, prljava kuhinja može biti znak depresivnog raspoloženja. Kaže se da je kuhinja srce svakog doma, a od njene higijene zavisi i zdravlje ukućana - prosotor u kojem pripremamo i skladištimo hranu.

Zbog toga neki stručnjaci smatraju da nered u kuhinji, najpre u vidu pune sudopere, prljavih sudova koji se talože, može ukazivati na smanjenu volju osobe i nedostatak energije.

Sasvim je u redu da nam je nekad lakše da ostavimo sudove da prenoće, ali ako je to česta situacija, onda može negativno uticati na raspoloženje narednog dana. Kada se probudite u kući punoj nereda, moguće je da ćete odmah osetiti nervozu, žal što sudove niste oprali sinoć, posvetićete se čišćenju umesto da uživate u jutarnjoj rutini.

Nije stvar u tome da li ste dobra domaćica ili ne, već o tome da se treba rešiti svega što ugrožava naše raspoloženje. Ukoliko se pred spavanja rešite nereda u sudoperi, iskustva pokazuju da ćete se osetiti manje opterećeno, lakše i da ćete ujutru imati prostora da uživate u aktivnostima koje volite i da se fokusirate na ono što vam je važno.

Ukoliko je pranje sudova za vas dosadan i naporan posao, predlažemo vam da u ovom kućnom poslu primenite mindfulness. Na primer, studija objavljena u časopisu "Mindfulness" otkrila je da ljudi koji su tokom pranja sudova razmišljali pozitivno, pomirisali deterdžent, osetili na rukama teksturu pene, udubili se u ono što rade, shvatili da pranje sudova može pomoći i pri smanjenju stresa i nervoze.

Autor: Snežana Milovanov