AKTUELNO

Prva pomoć kod uboda morskog ježa zahteva brzo uklanjanje oštrih bodlji. Međutim, uklanjanje bodlji morskog ježa pincetom može izazvati njihovo pucanje. Evo kako da postupite.

Tople obloge mogu pomoći kod bolova i otoka, a nesteroidni antiinflamatorni lekovi takođe mogu ublažiti bol.

U danima nakon povrede, potrebno je održavati ranu čistom i nanositi antibiotsku mast. Ako je rana crvena ili svrbi, topikalna hidrokortizonska krema može pomoći.

Ako ste zgazili morskog ježa, preporučuje se da odmah potopite obolelo mesto u sirće koje može pomoći u rastvaranju bodlji. Ukoliko prvo namakanje sirćetom ne ukloni bodlje, treba nastaviti sa oblogama od sirćeta nekoliko puta dnevno sve dok bodlje ne nestanu. Znaćete da su bodlje nestale kada više ne vire iz kože, a na površini kože više nema crnih ili sivih tačakica.

Svakako, uvek je savet da se javite lekaru kada se ubod desi, kako ne bi došlo do komplikacija.

Potrebno je da se hitno javite lekaru ukoliko imate neki od ovih simptom

teškoće sa disanjem gubitak svesti, vrtoglavica ili promene raspoloženja ili ponašanja iznenadni osip na drugom delu tela od uboda veliki otok u blizini uboda

Kada tražiti medicinsku pomoć?

Alergijska reakcija na ubod morskog ježa ponekad može biti opasna po život. Ljudi koji inače imaju alergiju na morske ježeve ili druge bodljikaše treba odmah da odu u hitnu pomoć ako se ubodu na morskog ježa.

Takođe, ako sumnjate da vas je ubo otrovni morski jež, hitno je potražite medicinsku pomoć.

Neki od znakova da je ubod morskog ježa mogao biti otrovan su:

vrtoglavica promene u otkucaju srca gubitak svesti mučnina ili povraćanje teškoće sa disanjem

Kada se bodlja morskog ježa odlomi ispod kože, može se premestiti na drugo mesto u telu. Ako se to dogodi, možda će biti potrebno njeno hirurško uklanjanje. Ako se bodlja može osetiti pod kožom, ako je vidljiva ispod kože, ili ako je odlomljena, obratite se lekaru.

Kada je bodlja zarobljena ispod kože ili čak i nakon što je bodljika uspešno uklonjena, moguće je razviti infekciju od uboda morskog ježa.

Znaci infekcije uključuju:

crvene pruge koje izlaze iz rane pojačan bol toplotu na mestu rane groznicu

Za lečenje znakova infekcije od uboda morskog ježa, trebalo bi da se obratite lekaru.

Autor: Aleksandra Aras