AKTUELNO

Poznato je da stršljenov ubod može da bude smrtonosan, kao za četrdesetpetogodišnjeg muškarca iz Medveđe koga je ovaj insekt prekjuče ujeo za venu na vratu, i koji je na licu mesta preminuo. Postavlja se pitanje šta uraditi u situaciji kada vas ujede stršljen, ali i kako se zaštititi od ovih insekata.

Do uboda stršnjena uglavnom dolazi slučajno i to najčešće leti. Mogu da ubodu više puta jer ne ostavljaju žaoku u koži žrtve. Ovi insekti su često agresivni i napadaju čak i kada nisu uznemireni, posebno u kasno leto i jesen.

Ubodi znaju da budu vrlo neprijatni, ali su uglavnom bezopasni i prvenstveno izazivaju samo blagu iritaciju s lokalnim reakcijama. Najčešće se na mestu uboda, uz bol, javljaju crvenilo i otok kože, svrab ili osećaj pečenja. Simptomi traju od nekoliko sati do nekoliko dana.

Alergijske reakcije

Alergijske reakcije se javljaju kod osetljivijih osoba. Desetak minuta nakon uboda kod takvih osoba javljaju se sistemske (anafilaktičke) reakcije koje mogu da budu blaže ili teže.

Blage - povišena telesna temperatura, crvenilo, svrab, osip, mučnina i rinitis.

Umerene - svrab, asmatični napad, bol u stomaku, povraćanje, proliv, promuklost, otoci, otežano disanje – početni znaci anafilaktičkog šoka.

Teške - poteškoće sa disanjem (edem pluća ili teži asmatični napad), smanjen krvni pritisak, tamnoplava boja kože i sluzokože, inkontinencija stolice ili mokraće, gubitak svesti – anafilaktički šok koji može da se završi fatalno, najčešće nakon uboda u područje glave ili vrata.

Blago crvenilo, bol i otok su uobičajene reakcije. Ponekad otok traje i nekoliko dana i to spada u blago povećanu alergijsku reakciju. Međutim, ukoliko osetite oticanje jezika, mučninu, otežano disanje ili zujanje u ušima – hitno se javite lekaru, kako bi se sprečio najozbiljniji oblik reakcije – pad pritiska i gubitak svesti.

Ko najčešće strada

Većina smrtnih slučajeva se javlja pretežno zbog preosetljivosti osobe, manji deo njih zbog mesta uboda, a najmanji deo zbog količine ubrizganog otrova.

Smanjite rizik od uboda

U svrhu smanjenja rizika od uboda potrebno je pridržavati se opštih pravila ponašanja:

Izbegavajte boravak u vrtovima i voćnjacima blizu cveća ili prezrelog voća
Ne uznemiravati stršljene, ne mahati rukama jer zbog toga mogu da postanu agresivniji
Ne tresti stare grane s drveća jer stršljeni često tamo imaju gnezda
Ako insekt sleti na ruku, pažljivo ga skinite povlačenjem papirne maramice po ruci
Izbegavati nošenje preširoke odeće u koju insekti mogu da uđu i postanu agresivni; nositi odeću koja pokriva što veći deo tela
Ne oblačiti odeću jarkih boja; nositi svetlu odeću od glatkih materijala
Ne nanositi na kožu intenzivne mirise; izbegavati parfimisane sapune, šampone i dezodoranse
Ako pijete iz otvorenih čaša u prirodi – proverite da se u njima slučajno ne nalazi opasan insekt
Na vrata i prozore postaviti zaštitne mreže
Prirodna alternativa sintetičkim repelentima su eterična ulja lavande, eukaliptusa, bosiljka, metvice, limuna i citronele
Ako dođe do napada nekoliko insekata, treba pobeći od njih; skloniti se u zatvoreni prostor
Osobe koje znaju da su alergične na ubode insekata treba sa sobom da nose antihistaminike
Osobe koje znaju da su alergične na ubode insekata treba sa sobom da nose antihistaminike

Prva pomoć nakon uboda

Ostanite s osobom kako biste bili sigurni da nema alergijske reakcije
Operite mesto uboda sapunom i vodom
Na mesto uboda stavite hladan oblog (led) kako bi se otok smanjio
Ne češite ubod jer to može povećati otok, svrab i rizik od infekcije
Za smanjenje bola i svraba koristite lokalne antihistaminike koji se mogu nabaviti bez recepta
Ako primetite znakove teže alergijske reakcije ili ako se simptomi pogoršavaju, obavezno potražite medicinsku pomoć. Brza intervencija može da bude ključna za sprečavanje eventualnih komplikacija.

Autor: Dubravka Bošković