AKTUELNO

U svakom WC nalazi se i četka pored šolje, ali kada ste je poslednji put zamenili?

Zamena toaletne četke je deo obavezne higijene kupatila. Prilikom čišćenja kupatila potrebno je koristiti toaletnu četku za čišćenje šolje. Čekinje efikasno uklanjaju prljavštinu, bakterije i klice. Međutim, higijena se obezbeđuje samo čistom četkom. Važno je da ga redovno čistite i po potrebi zamenjujete, piše Granny Tricks, a prenosi Jutarnji.hr.

Zamena četke za toalet je takođe važna sa higijenske i zdravstvene perspektive. Možete koristiti četku da uklonite prljavštinu i naslage prilikom čišćenja WC šolje. Međutim, sama četka za toalet se zaprlja, a klice i bakterije se nakupljaju na čekinjama. Naslage uklonjene sa školjke ostaju na četki, a svakim čišćenjem ih vraćate nazad u šolju. Klice ne samo da mogu delovati kao potencijalni patogeni, već ponekad četka može imati i neprijatan miris. Zbog toga bi trebalo redovno čistiti četku ili je menjati.

Iz higijenskih razloga preporučuje se menjanje toaletne četke svakih tri do šest meseci. Sledeći faktori određuju da li ćete četkicu koristiti duže ili kraće vreme:

Foto: Pixabay.com

Broj stanovnika u domaćinstvu. Ako živite sa mnogo ljudi, trebalo bi češće da menjate četku.

Učestalost četkanja takođe igra ulogu. Ako ste često odsutni i retko kod kuće, ne morate često da menjate WC četku. Dovoljno je svakih šest meseci nabaviti novu. Međutim, drugačije je ako provodite dosta vremena kod kuće i redovno čistite toalet.

Takođe je preporučljivo promeniti četku za toalet nakon gastrointestinalne bolesti.

Ako je četka već jako istrošena i izgleda nehigijenski, takođe je bacite.

Silikonske toaletne četke su izdržljivije od tradicionalnih četkica sa čekinjama. To je zato što se ne deformišu i lakše se čiste. Međutim, silikon je upitan iz ekološke perspektive. Ako četku za toalet ne čistite redovno, savetuje se da je zamenite što pre.

Autor: Marija Radić