AKTUELNO

Plastične posude koje sadrže bisfenol A (BPA), hemikaliju koja se koristi za poboljšanje izdržljivosti plastike, mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.

BPA je povezan sa različitim zdravstvenim problemima kao što su poremećaji endokrinog sistema, narušena plodnost, problemi sa pažnjom kod dece, sindrom policističnih jajnika i endometrioza.

Iako je Evropska unija već 2011. godine zabranila upotrebu BPA u proizvodnji boca za bebe, starije plastične posude i dalje mogu oslobađati ovu štetnu hemikaliju, posebno kada se zagreju ili dođu u kontakt sa kiselim namirnicama poput paradajza ili citrusa. Ovaj proces može povećati oslobađanje BPA u hranu, što može biti štetno po zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da je posebno važno izbegavati zagrevanje hrane u plastičnim posudama koje su proizvedene pre desetak godina, jer su one najverovatnije napravljene sa BPA. Čak i male količine ove hemikalije mogu biti štetne za zdravlje, posebno ako se redovno izlažete takvim rizicima.

Zato, ako brinete o svom zdravlju, razmislite o upotrebi staklenih ili keramičkih posuda za zagrevanje hrane. Stvat je u tome da su ove posude bezbednije jer ne sadrže BPA i manje su sklone oslobađanju štetnih supstanci u vašu hranu. Vaše zdravlje je važno, pa izaberite sigurnost kada je u pitanju upotreba plastičnih posuda u svakodnevnom životu.

Autor: Marija Radić