AKTUELNO

Povišen holesterol predstavlja opasnost po zdravlje. Ukoliko je iznad dozvoljenih granica, raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a koja ako se ne leče pravovremeno, mogu da izazovu teška oboljenja sa fatalnim ishodom.

Kada ovo stanje "zapusti" i ne leči na vreme, može doći do razvoja ateroskleroze, opasne bolesti koju pratoi stvaranje naslaga holesterola u zidovima krvnih sudova.

Stručnjaci klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija i dovodi do lošeg protoka krvi u telu. U zavisnosti od toga koje arterije su zahvaćene, pojaviće se različiti simptomi.

Test sa vodom

"Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija", objasnili su lekari. Kao rezultat toga, ruke postaju manje osetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina.

To, takođe znači da kad osoba sa viskim holesterolom, na primer pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrelom vodom jer njeno telo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena.

Podesite temperaturu vode tako da bude mlaka, ukoliko imate osećaj da je ona toplija nego što zapravo jeste kada perete ruke, to može biti prvi indikator da su krvni sudovi zakrčeni.

Osim toga, često se kao simptom javlja i utrnulost udova.

Iakao ovaj "kućni test" može da bude od koristi, lekari naglašavaju da je redovna kontrola najbolji vid prevencije.

Problem sa visokim holesterolom je što često ostaje neprimećen dok se ne pojave ozbiljne posledice. Od povišenih masnoća, po pravilu, oboljevaju osobe koje rade takozvane "sedeće" poslove i pate od neuhranjenosti.

Autor: Z.L.