AKTUELNO

Stručnjaci smatraju da je laneno brašno zdravije i efikasnije od semenki lana, pa je preporučljivo da semenke sameljete u električnom mlinu za kafu pre konzumiranja.

Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:

- Dodajte kašiku lanenog brašna u doručak,

- Kod pripreme soseva, dodajte kašiku lanenog brašna

- Pomešajte kašiku lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta

- Dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače.

Foto: Unsplash.com

Brži put do ravnog stomaka:

Ako pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamjena za belo brašno.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Takođe može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno deluje laksativno, te tako čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana - supstanci biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava.

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno deluju i na zdravlje mozga.

Autor: Z.L.