AKTUELNO

Kafa odavno nije samo omiljeni jutarnji ritual i napitak, ona nas verno prati tokom celog dana.

Neke drži budnima, nekima daje energiju, a stručnjaci se slažu da je ona i te kako dobra za naše zdravlje, ako pazimo kako je pijemo. Dodaci su oni koji je čine nezdravom. Evo na šta treba pripaziti:

Izbegavajte šećere i zaslađivače

Najzdravija varijanta vašeg omiljenog napitka je ona bez ikakvog šećera. A ako je baš morate nečim zasladiti, onda birajte šećer kokosovog cveta, agavin sirup ili steviju. Pokušajte da postepeno smanjujete slatkoću vaše kafe kako biste je na kraju navikli da je ipak pijete bez dodatka zaslađivača. Šećer je najnezdraviji dodatak kafi, kao što je najgori sastojak moderne ishrane. Povezuje se s mnoštvom bolesti i stanja. Kafa bez šećera je najzdravija koju možete popiti.

Foto: Unsplash.com

Dodaci

Osim šećera, bilo bi dobro izbegavati dodavanje mleka u kafu. A ako već ne možete bez mleka u vašoj šoljici, probajte da pronađete nešto zdraviju varijantu, kao što je bademovo, ovseno ili sojino mleko.

Omiljeni napitak možete obogatiti na još par načina, dodajte joj malo ekstrakta vanile ili ubacite u nju malo cimeta. Dobar zbor je i kolagen u prahu, koji podnosi visoke temperature, potpomaže funkcije mozga, smanjuje holesterol i ubrzava metabolizam, prenosi 24sata.hr.

Foto: Unsplash.com

Ne na prazan želudac

Istraživanja su pokazala kako je ispijanje kafe na prazan želudac veoma štetno za naš organizam. Dolazi do pada šećera u krvi, snižavanja energije i povećanja žudnje za slatkim. Većina ljudi započinje dan posežući prvo za jutarnjom kafom pre doručka, a to može biti razlog umora koji vas nakon toga savlada.

Pokušajte da promenite ovu naviku, pa obavezno nešto gricnite pre nego što krenete s ispijanjem kafe, vaše telo će vam biti zahvalno.

#Kafa