AKTUELNO

Duga, sjajna i negovana kosa je uvek u modi, bila ravna ili kovrdžava. Ukoliko ste se skoro šišali jer su vam krajevi bili oštećeni ili su ispucali, a želite da vam kosa bude duga i zdrava, postoje načini da vam ona brže poraste.

Kako da pospešite rast kose?

Pravilno se hranite: Da bi kosa rasla maksimalnom brzinom, konzumirajte hranu koja je bogata:

– Složenim ugljenim hidratima, koji su esencijalni u pružanju energije koja bi trebalo da pretvori protein u ćelije kose. Odličan izbor u tom slučaju su cela zrna žitarica, povrće, voće, orašasti plodovi i semenke.

– Proteinima, koji se nalaze u ribi, belom i ćurećem mesu, jajima i pasulju. Dlake su uglavnom sačinjene od proteina koji se zove keratin. Jaka proteinska ishrana pojačava razmnožavanje ćelija i ojačava dlake u toku samog rasta.

Foto: Unsplash.com

– Biotin, odnosno vitamin B koji razlaže ugljene hidrate i protetine u gradivne elemente vlasi, tako da je važno da ga imate dovoljno u organizmu. On se nalazi u žumancetu, avokadu, orašastom voću i kvascu.

– Cink, koji je veoma važan za obnovu ćelija. Njegov manjak vodi do istanjivanja dlake i njenog lakšeg pucanja. Dobri izvori cinka su jagnjetina, govedina, morski plodovi i mleko.

Ukoliko ne volite neku od pomenutih namirnica ili niste u mogućnosti da je nabavite, kupite vitaminske suplemente u obližnjoj apoteci

Za zdraviju i jaču kosu, neophodno je da pravilno tretirate skalp (površinu glave), kao što tretirate kožu lica. Skalpu su neophodne vlaga i hranljive materije, kao i redovno i temeljno čišćenje. Prilikom pranja masirajte kožu glave, jer time ubrzate krvotok i podstičete regeneraciju tkiva.

Svrab, perut i osećaj peckanja prilikom farbanja su jasni znaci da sa kožom glave nešto nije u redu. Obratite pažnju na nivo stresa kojem ste izloženi, moguću lošu ishranu ili hormonski disbalans, koji mogu dovesti do opadanja kose. Opadanje kose sve više pogađa i mlađe žene i neophodno je da negujete same vlasi, teme glave i radovno uzimate suplemente.

Autor: Z.L.

#Kosa