AKTUELNO

Doktorka Debora Li podseća da je svaku bolest lakše lečiti što se pre dijagnostikuje.

U poslednjih godinu dana najviše se govori o korona virusu, a na druge zdravstvene probleme smo gotovo zaboravili. Takođe, mnogi ljudi, čak i ako primete neke simptome, odlažu odlazak kod lekara u vreme pandemije, što je potpuno pogrešno.

Doktorka Debora Li podseća da je svaku bolest lakše lečiti što se pre dijagnostikuje, a otkriva i koji simptomi su znak da treba što pre da odete kod lekara.

Problemi sa disanjem

Brojna zdravstvena stanja mogu biti uzrok problema sa disanjem, uključujući astmu, ozbiljne alergijske reakcije, upalu pluća, srčane bolesti, ugručak u plućima. Tačan uzrok ne možete da znate nikako drugačije osim lekarskim pregledom.

Kašljete ili povraćate krv

Različiti su razlozi za ovaj problem, a mogući uzroci su pucanje čira, oštećenja krvnih sudova ili teška plućna infekcija.

Izbočina na dojci

Ne mora da bude bolna, a i može, ali je svejedno znak da treba da odete kod lekara. Takođe, ukoliko primetite bilo šta neoubičajeno na grudima, bilo kakvu promenu, idite kod doktora.

Bol u boku

Iznenadan bol u boku može da bude uzrokovan pokretanjem kamena u bubregu. Takav bol je obično oštar i znak je da treba da idete kod lekara. Uz to, bol može da se širi od leđa ka stomaku, pa sve do intimne zone.

Promene na genitalijama

Lekari savetuju muškarcima da jednom mesečno sami pregledaju testise, kako bi primetili eventuane promene – izbočine ili tečnost koja se nakuplja oko skrotuma.

Promene u glavoboljama

Glavobolje su veoma česte i ne treba ih odmah pripisivati nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu. Ali, ako vas glava boli češće nego inače, intenzivnije ili je reč o drugom tipu glavobolje, idite kod lekara.

Zaboravnost koja utiče na svakodnevni život

Što smo stariji to smo zaboravniji, ali kod uobičajenog starenja, zaboravnost ne utiče na svakodnevni život i obaveze. Međutim, ako zaboravljanje ometa posao, hobije, društvene aktivnosti, porodične odnose, to može biti znak razvoja demencije.

Stres i bol u leđima

Hirurg ortoped dr Nil Ananad kaže da pacijenti često ne veruju kada im kaže da svakodnevni stres doprinosi bolu u leđima. Ističe da su žene najčešće te koje preuzimaju kućne obaveze, žongliraju između posla i društvenog života, udovoljavanja svima, zbog čega zaboravljaju da brinu o sebi.

“Sve to ima negativan i dugotrajan efekat na zdravlje kičme”, kaže.

Urinarni simptomi

Simptome urinarnih problema, naročito kod muškaraca starijih od 50 godina, ne treba ignorisati jer mogu da budu znak uvećanja prostate. To stanje, ukoliko se ne tretira, može trajno da ošteti bešiku.

Problemi sa vidom

Ako su vam oči povremeno crvene ili suve, to nije znak za uzbunu, ali ako postoje takozvane slepe tačke koje ne vidite, vidite dvostruku sliku ili zamagljenu, ne odlažite odlazak kod lekara.

#Zdravlje