AKTUELNO

Naučnici došli do iznenađujućih otkrića.

Istraživači iz Medicinskog centra „Cedars-Sinai“ (SAD) analizirali su rezultate merenja krvnog pritiska 27 hiljada ljudi. Ono što su zaključili iznenadilo ih je.

Ispostavilo se da žene imaju nešto niži pritisak u odnosu na jači pol. Kod njih sistolni (gornji) pritisak u proseku iznosi 110 mmHg.

Sve preko ovih vrednosti povlači rizik od razvoja svih vrsta kardiovaskularnih bolesti, kažu stručnjaci koji su rezultate ove studije objavili u časopisu „Circulation“.

Šta to u praksi znači? Da li žene treba da pohitaju kod lekara ako im je gornji pritisak iznad 110 mmHg?

Foto: Pixabay.com

Samo ako je žena hipotonična, ondosno sklona niskom krvnom pritisku koji obično ne prelazi vrednosti iznad 90/60 mmHg treba da potraži pomoć specijaliste. Naglo povećanje na 120/70 mmHg za žene koje pate od ovog problema može biti znak za alarm.

Drugi slučajevi kada je potrebno potražiti pomoć lekara jeste ako sistolni redovno ide iznad 135-140 mmHg.

Ovo otkriće je veliko iznenađenje, budući da je uvreženo mišljenje da optimalne vrednosti pritiska iznose 120/80 mmHg. Po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti jesu i do 140/90 mmHg.

Zaključak do kojeg su stručnjaci došli jeste da je krvni pritisak kod žena zapravo niži nego kod muškaraca. Ali ova razlika nije toliko dramatična, zbog čega se retko spominje u savetima za kontrolu hipertenzije.

#krvni pritisak