AKTUELNO

Izbegnite sledeće pogrešne pretpostavke ukoliko želite da smršate zdravo i održite vitku liniju.

PRESKAKANJE OBROKA I IZGLADNJIVANJE

Jedno veliko NE za ovu „strategiju“! Kada preskačete obroke ne dajete vašem telu dovoljno nutrijenata. Hrana je naše gorivo. Zato, kako i u automobil sipamo gorivo da bismo negde otišli, tako moramo da damo gorivo i našem telu kako bi obavljalo zadatke u toku dana, kako bismo izdržali na treningu, na poslu, u dnevnim aktivnostima sa našim porodicama…

UMESTO TOGA: uobročite se. Važno je da imate sva tri obroka u toku dana i u redu je da između obroka imate i zdravu užinu. Ne uskraćujte sebi obroke jer na taj način možete da uskratite sebi dovoljnu količinu proteina, koji podstiče razvijanje mišićne mase, zdravlje kostiju i imuni sistem.

NE BUDITE ROBOVI BROJEVA NA VAGI

Ta jedna cifra (vaša težina) koju vam vaga pokazuje često može biti obeshrabrujuća i ona je samo jedan mali pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja. Važno je da znate dapostoje i drugi indikatori koje treba da pratite, kao što su na primer vaši obimi, krvna slika, pritisak…

UMESTO TOGA: ne budite opterećeni toliko brojem na vagi. Nije neophodno da se merite svaki dan jer ti brojevi često mogu da izazovu frustraciju i da vas demotivišu. Obratite pažnju na one brojke koje ne proveravate svakodnevno: krvna slika, nivo šećera, pritisak… kada se ti brojevi poprave, znajte da napredujete. U jednom trenutku, i vaga će to pokazati.

Foto: Promo/Herbafast

SAMO INTENZIVNI TRENINZI

Da se razumemo, fizička aktivnost je nešto što uvek preporučujemo i nešto što treba da bude deo vašeg dana. Međutim, ukoliko se ne hranite zdravo, a to želite da nadomestite intenzivnim treninzima u teretani, to vas neće dovesti do rezultata. Lošu ishranu ne možete „izbrisati“ napornim treningom.

UMESTO TOGA: i trening i ishrana. Takođe, oporavak posle treninga je važan. Slušajte telo, budite dosledni ali ne preterujte i ne izlažite se riziku od povreda. Jedite zdravo kako bi vaše telo bilo spremno za fizičku aktivnost koja mu predstoji.

Pored ovih 5 saveta, na spisak bismo dodali još neke koji mogu da vam budu od koristi:

IZBEGAVAJTE PRISTUP SVE ILI NIŠTA

Izbegavajte da govorite sledeće: „nikada više neću jesti čokoladu“, a umesto čokolade može da stoji i bilo koja druga namirnica. Uvek sebi možete povremeno priuštiti parčetorte ili kockicu čokolade. Promene zahtevaju vreme, to uvek imajte na umu. Svenamirnice mogu da se uklope u zdravu ishranu, pitanje je koliko ih konzumiramoi koliko često.

OPROSTITE SEBI AKO NEGDE POGREŠITE

Jedan obrok neće napraviti baš tu neophodnu promenu, neće vam dodati 3kg ako ga pojedete ili oduzeti 3 kg ukoliko ga ne pojedete. Svaki obrok je vaša prilika da napravite dobar izbor. Ukoliko ste pojeli burger za ručak, to ne znači da treba da pojedete i picu za večeru pod izgovorom da ste već „uprskali sve“. Niste, za večeru možete pojesti salatu sa lososom i brokolijem i već se vraćate balansu.

SAN JE VAŽAN

Vaš mozak, kao i celo telo, koriste san kako bi se oporavili. Težite ka tome da svako veče obezbedite sebi između 7 i 8 sati sna. Dugoročni efekti lošeg sna mogu imatiozbiljne posledice po vaše zdravlje: povećava se rizik od visokog pritiska, povećava se šećer u krvi, gojaznost, kao i problemi sa srcem.

Foto: Promo

POKUŠAJTE DA SMANJITE STRES

Naučite da se opustite, jer opuštanjem usporavate rad srca, smanjuje se pritisak, poboljšava se probava i povećava se protok krvi kroz važne mišiće. Popularne tehnike koje vam mogu pomoći da usporite vaš puls uključuju duboko disanje, masažu imeditaciju.

Želimo vam srećan i uspešan put ka rezultatu i ka zdravim životnim navikama. I zapamtite – dajte sebi vremena za promenu. Rezultati ne dolaze preko noći.

Autor: Pink.rs