AKTUELNO

Leto je i zvanično počelo, a sezona kupanja samo što nije otvorena. Ako liniju niste doveli do savršenstva, ne brinite, pronašli smo spisak namirnica koje mogu da pomognu u regulisanju telesne težine i sagorevanju sala sa stomaka.

Izbalansirana ishrana je ključ vitke figure, a bilo bi dobro da u jelovnik uvrstite i sledeće namirnice. Ova hrana će vas zasititi, a ujedno ima i malo kalorija. Osim toga, ozbog svog sastava pomaže da se masne naslage razgrade. 

Jabuka

Foto: Pixabay.com

Idealna zamena za slatkiše kada vas uhvati želja za dezertom. Bogata je dijetalnim vlaknima, koji će vas zasititi, poboljšati probavu i pospešiti rad dogestivnog trakta. Takođe, ima diuretska svojstva pa će vas lako osloboditi viška tečnosti.

Grejp

Pola grejpa za doručak ili pola sata pre obroka pomoći će vam u osećaju sitosti i sprečiće prejedanje. Grejp je poznat po bogatstvu vitamina C i kao snažan aktivator metabolizma koji podstiče razgradnju masnoća u telu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi spadaju u namirnice koje uspešno tope masne naslage i odličan su međuobrok za sve koji paze na liniju ili žele da izgube koji kilogram. Sadrže dobre masnoće koje su neophodne telu i održavaju nas sitim satima.

Maslinovo ulje

Foto: Pixabay.com

Ako mislite da je izbegavanje masnoća najbolji način da izgubite salo sa stomaka, varate se. Mononezasićene masnoće, koje se nalaze u maslinovom ulju mogu da vam pomognu da zadržite nivo holesterola pod kontrolom i obuzdate apetit.

Borovnice

Foto: Unsplash.com

Ukusne bobice niskog glikemijskog indeksa pravo su bogatstvo nutrijenata. Na poseban način deluju na obradu šećera, a veruje se i da smanjuju holesterol.

Čili – ljuta papričica

Osim što smanjuje apetit, ljuta papričica čili zadužena je za termogenezu – stvaranje topline u organizmu. Ona podstiče potrošnju dodatnih kalorija, što pak rezultira gubitkom masnih naslaga, a pritom, pokazuju studije, stimuliše probavni trakt.

Nar

Foto: Pixabay.com

Nar obiluje folnom kiselinom, vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama. Nar je namirnica od koje se mršavi jer smanjuje mogućnost pohranjivanja masnoća u telu. 

#Hrana

#Zdravlje

#namirnice