AKTUELNO

Saznajte da li usporen rad štitne žlezde ima uticaja na gomilanje kilograma i kako ovaj problem uspešno rešiti.

Da odmah odgovorimo na pitanje – usporen rad štitne žlezde (hipotireoza) ima veliki uticaj na vaše rezultate i može se povezati sa viškom kilograma. Naglo povećanje viška kilograma je i jedan od simptoma usporenog rada štitne žlezde. Često, upravo zbog naglog povećanja viška kilograma mnogi i saznaju da imaju problem upravo sa radom štitne žlezde.

Održavanje zdrave telesne težine zaista može predstavljati pravi izazov za one sa usporenim radom štitne žlezde. Ovaj usporen rad može biti posledica Hašimoto sindroma, upotrebe lekova, nedostatka joda i selena, uklanjanja štitne žlezde…

KAKVA JE VEZA IZMEĐU ŠTITNE ŽLEZDE I KILOGRAMA?

Kao što smo već rekli, usporen rad štitne žlezde jeste povezan sa viškom kilograma, ali tačan biohemijski uzrok ove veze nije u potpunosti još uvek jasan. Postoji nekoliko mehanizama koji bi mogli objasniti tu povezanost.

Dva najaktivnija hormona štitne žlezde, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) cirkulišu telom, a oni utiču na metabolizam i imaju interakciju sa:

• masnim ćelijama

• mišićima

• jetrom

• pankreasom

• hipotalamusom

Hormoni štitne žlezde obično pomažu organizmu da razgradi masti, a pored toga pomažu jetri i gušterači da metabolišu skladištene kalorije koje se koriste za energiju. Ovi hormoni takođe pomažu mišićima u telu, jer troše energiju.

Kada u telu cirkuliše adekvatna količina hormona štitne žlezde, hipotalamus, koji je regulator hormona štitne želzde u mozgu, smanjuje količinu sekrecije hormona koji reguliše tirotropin (THR).

Svi ovi procesi se mogu prekinuti kada dođe do smanjenja nivoa hormona štitne žlezde i kada se njen rad uspori. Pored toga što ćete se tada često osećati umorno i bez energije, telo će „zadržavati“ kalorije i skladištiće ih kao masnoću, koju je kasnije posebno teško sagoreti.

Foto: Promo/HerbaFast

DA LI JE MRŠAVLJENJE MOGUĆE SA USPORENIM RADOM ŠTITNE ŽLEZDE?

Mršavljenje, i bez dodatnih zdravstvenih komplikacija, često predstavlja izazov. Sa usporenim radom štitne žlezde, izazov postaje još veći. Zato će biti neophodno da se naoružate strpljenjem, znanjem i da budete uporni.

Mnogi ljudi misle kada jednom počnu sa uzimanjem lekova za nadoknadu hormona štitne žlezde, da će se i težina regulisati. Iako terapija može pomoći da se izgubi deo kilograma, pored toga biće neophodna dodatna edukacija na svim poljima, fizička aktivnost, pravilna ishrana i dovoljno kvalitetnog sna.

Kako biste ustanovili koliko ste daleko od željene telesne težine, pomoć vam može pružiti i računanje indeksa telesne mase (BMI kalkulator).

Još jedan korak koji možete da napravite jeste određivanje brzine bazalnog metabolizma (BMR). Razumevanje brzine bazalnog metabolizma vam može pomoći da odredite koliki unos kalorija vam je neophodan u toku dana.

Šta još možete da uradite kako biste se osećali bolje i kako biste što pre stigli do željenih rezultata?

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#Štitna žlezda