AKTUELNO

Lekari i medicinske sestre, tokom karijere, svedoče rađanju i umiranju ljudi, a mnoge trenutke zauvek pamte.

Često smo pisali o osoblju specijalizovanom za palijativnu negu, koje sa umirućim pacijentima dele njihove poslednje trenutke - i čuju njihove poslednje reči.

Jedan korisnik Reddita pokrenuo je nesvakidašnju temu, postavljajući sledeće pitanje: “Koje su najjezivije poslednje reči koje ste čuli od pacijenta neposredno pred njihovu smrt?”.

Verovatno nije očekivao da će se oglasiti veliki broj profesionalaca, a pojedini odgovori su zapanjujući.

Jedan lekar se prisetio kada je žena, pre poslednjeg daha, ukazala na “muškarca obučenog u crno” - koji se nalazio u njenoj sobi.

“Rekla je kolegi da želi da je obučemo skroz u belo. Na pitanje ‘zašto’, odgovorila je: ‘Čovek u crnom je ovde’. Zamolili smo je da opiše osobu, a ona je nastavila: ‘On je u crnom i ima cilindar na glavi’”.

Potom je prošaptala: “I oči su mu crvene”, dok je posmatrala preko sobe, prenosi LadBible.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Lekar objašnjava da je iste noći preminula, a da je imao čudan osećaj kada je ulazio u tu sobu.

Drugi lekar je opisao scenu sa 83-godišnjom pacijentkinjom na samrti koja je rekla: “Moja mama je ovde. Možemo krenuti”. Nekoliko minuta kasnije napustila je ovaj svet.

Neimenovana medicinska sestra se prisetila svog iskustva:

“Pregledali smo pacijentkinju i bila je dobro, u stabilnom stanju. Nekoliko sati ranije je imala srčani udar. Poslednja stvar koju mi je rekla je ‘danas ću umreti’. Tako je i bilo”.

Jedan hirurg opisao je prilično bizaran slučaj s čovekom na samrti koji je stalno ponavljao ‘telo je u šumi, pored hrasta’, sve dok nije preminuo.

“Obavestili smo policiju koja je pretražila šumu iza njegove kuće, ali ništa nije pronašla. Nikada nismo saznali šta je pokušao da nam kaže”, napisao je.

Autor: Jovana Nerić