AKTUELNO

Ako pre spavanja čitate elektronsku knjigu onda znajte da ćete loše spavati, a možda čak i naškoditi svom zdravlju, upozoravaju američki lekari.

Kako prenosi BBC, tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Harvard Univerziteta uporedio je efekte čitanja klasične knjige i e-čitača pre spavanja i otkrio da korisnici elektronskih uređaja sa pozadinskim osvetljenjem teže utonu u san, nemirno spavaju i ujutru ustaju umorniji.

Naime, plava svetlost koju emituju pametni telefoni, tableti i LED osvetljenje, može da poremeti naš unutrašnji časovnik.

Foto: Pixabay.com

Plava svetlost uveče može da uspori ili pak spreči proizvodnju melatonina, hormona spavanja.

Stručnjaci sa Harvarda su sproveli eksperiment u kom je učestvovalo 12 dobrovoljaca koji su pet dana pre spavanja čitali papirnu knjigu, a pet dana sa iPada.

Uzorci krvi korisnika tableta pokazali su smanjenu proizvodnju melatonina, koja se poklapa sa poremećajem cirkadijalnog ritma, odnosno biološkog sata, za čak sat i po vremena.

Stručnjaci, čiji su rezultati objavljeni u Analima nacionalne akademije nauka, ustanovili su, takođe, da je osobama koje su čitale sa iPada bilo potrebno više vremena da utonu u san (10 minuta u proseku), da su imale manje REM sna i da su se budile umornije.

"Svetlo koje emituje većina e-čitača bije direktno u oči, dok je u slučaju klasičnih knjiga i starih modela čitalac izložen samo svetlošću koja se odbija sa stranica knjige", rekao je vođa studije profesor Čarls Zajsler.

"Dokazano je da nedostatak sna povećeva opasnost od kardiovaskularnih bolesti, te bolesti metabolizma, poput gojaznosti i dijabetesa, kao i raka", upozorio je on, dodajući da je lekarska zajednica zabrinuta rezultatima istraživanja.

"Naš savet ljudima je da što manje koriste e-čitače uveče, a to se posebno odnosi na tinejdžere koji su skloni da koriste mobilne telefone i tablete do kasno u noć", zaključio je Zajsler.

Autor: Pink.rs

#Laptop