AKTUELNO

Bilo je mnogo teorija zavere u vezi sa životom vlasnice Dafiment banke, a jedna od njih je da je, nakon pronevere novca od građana Srbije, sklonila svoju porodicu u inostransrvo

Pre dva dana navršilo se 32 godine od misteriozne nesreće koja je tada uznemirila javnost. Naime, tog 2. Jula 1992. godine u Mađarskoj u saobraćajki poginuli su članovi porodice čuvene Slobine bankarke Dafine Milanović - suprug Dragan, sin Živko i ćerka Ljiljana.

Postoji nekoliko verzija ovog teškog udesa, a jedna od njih bila je i da je Dafina zapravo lažirala smrt najbližih kako bi ih zaštitila od pretnji ubistvom, jer se već tada nazirala propast njene banke. Dafina je navodno sklonila porodicu na tajnu lokaciju i promenila im identitete u strahu za njihove živote. Zvanična verzija je da su Milanovići sleteili sa puta i na mestu ostali mrtvi kada su se vraćali iz Austrije. Do udesa je došlo kada je vozač, pri brzini od 180 kilometara na sat, izgubio kontrolu i sleteo s puta.

PLJAČKA NOVCA GRAĐANA SRBIJE

Dafina je učetvovala u pljački stotine miliona maraka koji su u njenoj banci bili oročeni od strane građana republike Srbije. Pričalo se da su u to bili umešani moćni ljudi iz državnog vrha.

Nakon nesreće i sahrane priča se da je Dafina bila hladna i kao da nije bila potrešena gubitkom svoje porodice.

Ostala je bez muža, ćerke i sina, ali je veoma brzo nastavila da radi, pa čak i da se pojavljuje i na prijemima i proslavama, oblačila se normalno. U to vreme imala je ogroman novac i bila je veoma moćna, pa nije bio problem da čak i na ovakav način, insceniranom nesrećom, skloni porodicu na tajnu lokaciju i promeni joj identitet. U maju te godine situacija u vezi s bankom bila je dramatična i ona je znala šta može da joj se dogodi. Najviše je strahovala da joj ne otmu ili likvidiraju muža i decu...

Naveo je tada za jedne beogradske novine izvor koji je bio upućen u život, tada jedne od najmoćnijih žena Jugoslavije.

BRAT DAFINE MILANOVI: Moja sestra nikada nije saznala istinu o smrti porodice!

Dobrica Todorović ne veruje da je njegova sestra Dafina Milanović inscenirala pogibiju svoje porodice, ali potvrđuje da im policija nakon nesreće u Mađarskoj nije dozvolila da vide tela. - Dafinina porodica se kobnog dana vraćala iz Austrije. Prethodno su krenuli za Austriju, ali su vraćeni sa njihove granice jer su Srbiji u tom trenutku uvedene sankcije. Bilo je šest sati ujutro, sunce je izašlo i bilo je veoma jako. Najverovatnije da je svetlost zaslepila već umornog vozača, koji je izgubio kontrolu nad vozilom. To je sve što ja znam o tragediji - objašnjava Todorović i dodaje da su u nesreći poginuli i vozač, kao i jedno dete, rođak porodice. Todorović kaže da je Dafinu i njega tragična vest zatekla u Beogradu i da ih je potpuno slomila. - Bili smo na poslu kada nam je to javljeno. Ostali smo zatečeni. Moja sestra nije znala šta se desilo, a mislim i da je otišla u grob ne znajući šta se zaista dogodilo. Znam samo da Dafina nije bila ista osoba pre i posle nesreće, mnogo je patila - kaže Dobrica. DRUGA ĆERKA PREŽIVELA! Govoreći o glasinama da je Dafinina porodica zapravo živa i da ih je ona sklonila na sigurno, Dobrica kaže da u tim pričama ima dosta nelogičnosti. - Ako je ona zaista sklonila muža, ćerku i sina, zbog čega onda nije sklonila i drugu ćerku? Zbog čega je nju ostavila u Srbiji? Neke stvari tu ne piju vodu - pita se Dafinin brat. Dobrica je ranije ispričao da mu tadašnja vlast nije dozvolila da nakon tragedije u Mađarskoj identifikuje zeta i Dafininu decu i da je uhapšen u Subotici. - Nakon nesreće dobili smo samo izveštaj srpskog MUP i nikakve druge dokumente. Državni organi su uradili posao onako kako su uradili i sada, posle 25 godina, ne bih se više vraćao na tu temu - završava Todorović.

Dafina je kasnije optužila Slobodana Miloševića za smrt porodice. Posle propasti banke, jedno vreme živela je u inostranstvu, a 2008. preminula je od raka. kažu da je do kraja života živela u siromaštvu i bedi.

Autor: Dubravka Bošković