AKTUELNO

Vasiljeva je dospela je u Ginisovu knjigu rekorda kao majka koja je uspela da rodi i odgoji najviše dece od svih žena na svetu

Valentina Vasiljeva je bila prva žena Feodora Vasiljeva. Ruski par je živeo u Šuji u Rusiji u prvoj polovini 1700-ih. Prema evidenciji, Valentina je živela 75 godina i tokom svog života rodila je ukupno 69 dece kao rezultat 27 trudnoća (16 setova blizanaca, sedam trojki i četiri četvorke).

Dvoje blizanaca umrlo je u detinjstvu, ostavljajući je sa 67 preživele dece. Valentina drži Ginisovu knjigu rekorda za najveći broj dece rođene od jedne majke.Istorijski plodan par

BILA KMET U CARSKOJ RUSIJI

Ne zna se mnogo o Valentininom životu osim što je rodila 69 dece, živela je u vreme Ruskog carstva, feudalnog društva, koje je od nje učinilo kmetom. Za to vreme seljački život u Rusiji bio je izuzetno surov, zbog čega su porodice težile da budu što veće; međutim, čak i po tim standardima, porodica Vasiljev je bila veoma velika.

Valentina je u trudnoći provela neverovatnih 18 godina svog života. Imena njene preživele dece nestala su iz istorije uglavnom zbog toga što porodična evidencija nije bila tačna ili proverena. Još uvek postoje neka neslaganja oko stvarnog broja dece koju je Valentina rodila, ali njena plodna materica je i dalje poznata po tome što je rodila šokantan broj beba.

VALENTININ SUPRUG I SA DRUGOM ŽENOM IMAO DECU

Fjodor Vasiljev, muž, imao je još jednu rundu dece sa svojom drugom ženom koja mu je rodila šest parova blizanaca i dva seta trojki, što je značilo da je imao ukupno 87 biološke dece tokom svog života.

ISTINA ILI LEGENDA?

Prvi objavljen izveštaj o Fjodorovoj deci datira iz 1783. godine, kada se pojavio u izdanju „The Gentleman’s Magazine“. U njemu je navedeno da su izveštaji, „ma koliko bilo zapanjujuće, pouzdani, jer su stigli direktno od engleskog trgovca u Sankt Peterburgu njegovim rođacima u Engleskoj, koji su dodali da će seljak biti predstavljen carici“.

Drugi izvori su ostali skeptični u pogledu autentičnosti ovih tvrdnji. Na primer, u članku Džulije Bel iz 1933. godine, on se poziva na knjigu iz 1970. u kojoj se navode tvrdnje o deci Vasiljev, ali je ona oprezno proučavala te tvrdnje. Napisala je da je slučaj prijavio The Lancet 1878. godine kao deo članka o proučavanju blizanaca. U ovom članku se navodi da je Francuska akademija nauka pokušala da proveri tvrdnje o deci Vasiljev, ali je obaveštena da, „Svaka istraga je bila suvišna, da članovi porodice i dalje žive u Moskvi i da su bili predmet usluga Vlade“.

Autor: Zorica Lazarević