AKTUELNO

Pomračenje Meseca, najduže u poslednjih pola milenijuma desiće se u prvim časovima 19. novembra i trajaće nekoliko sati.

Delimično pomračenje Meseca biće najbolje vidljivo u satima pred zoru u petak, kada će 97 odsto Zemljinog satelita biti prekriveno senkom naše planete.

Prošloo najduže pomračenje Meseca bilo je 2018. godine i trajalo je kraće od dva sata, dok će pomračenje u petak trajati nekoliko sati, prenose svetski mediji.

Pomračenje će biti vidljivo iz svih država SAD, Kanade, Meksika, kao i iz delova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, saopštila je NASA. Pomračenje će se u potpunosti ili parcijalno videti i iz severnih delova Evropskog kontinenta, a nešto kraće iz zapadnih delova, ali iz Srbije neće biti vidljivo.

Mesec će tokom pomračenja biti na najudaljenijoj tački od Zemlje, zbog čega će njegova orbita biti usporena, pa će i pomračenje trajati dugo. Biće mu potrebno dosta vremena da izađe iz Zemljine senke, pošto će Mesec, Zemlja i Sunce biti u pravoj liniji.

Pomračenje Meseca, za razliku od pomračenja Sunca, može da se gleda bez ikakve zaštite za oči. Naredno pomračenje Meseca najavljeno je za maj 2022. godine.

#Pomračenje