AKTUELNO

Pomračenje će biti vidljivo iz svih država SAD, Kanade, Meksika, kao i iz delova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine.

Ovog petka, 19. novembra, očekuje nas najduže delimično pomračenje Meseca u poslednjih 580 godina. Ono bi trebalo da traje nešto više od šest sati, a prolazak kroz najtamniji deo Zemljine senke će trajati oko 3 sata, 28 minuta i 23 sekunde.

Mesec će tokom pomračenja biti na najudaljenijoj tački od Zemlje, zbog čega će njegova orbita biti usporena, pa će i pomračenje trajati dugo, jer će mu biti potrebno dosta vremena da izađe iz Zemljine senke, budući da će Mesec, Zemlja i Sunce biti poravnati.

Pomračenje će biti vidljivo iz svih država SAD, Kanade, Meksika, kao i iz delova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, navodi NASA.

Pomračenje će u potpunosti ili delimično biti vidljivo i iz severnih delova Evrope, a nešto kraće iz zapadnih delova našeg kontinenta, dok se iz Srbije neće videti.

Prethodno najduže pomračenje Meseca se dogodilo 2018. godine i trajalo je nešto manje od dva sata, a u petak će ono biti vidljivo u zoru.

Za razliku od pomračenja Sunca, može se posmatrati bez ikakve zaštite za oči.

Sledeće pomračenje Meseca biće u maju 2022. godine.

Autor:

#pomračenje meseca