AKTUELNO

Postoji mnogo teorija o tome gde i kako se najbolje sačuvati od od gromova, kao i zabluda koje se prenose sa kolena na koleno a zapravo nemaju osnove u praksi. Kolika je zapravo realna opasnost od udara groma?

Za vreme oluje, u oblacima se sudaraju čestice kiše, leda ili snega. Ti sudari u donjim slojevima olujnih oblaka stvaraju negativan napon.

Predmeti na zemlji: torjevi, drveće i samo tlo postaju pozitivno naelektrisani. Ova suprotnost u naelektrisanjima pravi neravnotežu koju priroda teži da popravi tako što će propustiti struju kroz ova dva naboja.

Gde ste najbezbedniji od munja i gromova?

U kolima ste sigurni, jer automobil je Faradejev kavez. On je od metala i u stanju je da primi naboj i odvede ga u zemlju.

Ako je u pitanju platneni krov, onda ste svakako više izloženi.

Ako munja udari u automobil u kretanju, veća je opasnost da od straha sletite sa puta, nego da stradate od samog udara munje.

Preživeo šest bliskih susreta s munjama

Živim „gromobranom” smatra se jedan Kubanac koga je grom pogodio čak šest puta. Prvi put električno pražnjenje desilo mu se 1982, a zatim je preživeo dva udara 1987, a bliske susrete s munjama imao je i 1991, 1998. i 2005. godine.

A ako ste u vozu?

Ako se automobil smatra bezbednim, voz je još bezbedniji.

Sigurnost je veća nego u automobilu zbog većih dimenzija vagona..

Tokom grmljavine, kao i kod kuće, ne preporučuje se stajanje pored prozora, odnosno dodirivanje metalnih delova oko prozora i vrata.

U svetu svake sekunde dođe od 100 udara groma što predstavlja ogroman izvor električne energije, ali tehnologija koja je potrebna da bi tu energiju mogli da iskoristimo nije do kraja razvijena

Foto: Tanjug AP/Orlin Wagner

OVO MORATE DA ZNATE UKOLIKO STE PEŠAK I NA OTVORENOM!

Ukoliko se desi da ste na otvorenom kada počne nevreme, a van prevoznog sredstva, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari.

- Kišobran povećava vašu visinu, veća je opasnost ukoliko je drška metalna

- Pre oluje treba prekinuti vožnju bicikla, vožnju na otvorenom traktoru ili kamionu

- Ne preporučuje se ni plivanje, stajanje u čamcu ili pecanje

- Ne dodirujte tlo i izbegavajte usamljena stabla, pogotovo ne treba stajati u blizini debla

- Izbegavajte benzinske pumpe i nemojte točiti gorivo za vreme oluje

ZANIMLJIVE ČINJENICE O MUNJAMA I GROMOVIMA

- Gromovi stalno pogađaju avione. Ali su oni otporni na udare groma. - Putnički avion grom pogodi, u proseku, jednom godišnje. - 18.000 oluja sa grmljavinom je aktivno u svakom trenutku na Zemlji. - Mesto gde je se dogodi najviše grmljavina je Tororo, Uganda u Africi. - Toplotna energija koja se oslobodi prilikom udara munje, zagreje vazduh na 20.000°C. - Antički filozofi su verovali da grom nastaje kada se dva oblaka sudare.

- Najbolji način zaštite od udara munje na otvorenom prostoru je sklanjanje u uzemljenu zgradu ili u vozilo čija je karoserija u potpunosti izrađena od metala.

Kada ste napolju, potpuno na otvorenom, stepen zaštite je nula. Kada čučnete je 0.5, dok je u automobilu tri. U kući bez gromobrana je stepen zaštite sedam, a sa gromobranom je devet.

Foto: Pixabay.com

Kobni telefon

Svi su čuli za priču da tokom grmljavine treba izbegavati pričanje mobilnom telefonom, kako ovaj neizostavni uređaj privlači munje.

Opasnije je razgovarati telefonom koji ima žičanu vezu, ali ako imate bežični ili mobilni telefon, tu nema nikakve opasnosti.

Bogovi munje

– Munje i gromovi su od davnina izazivali strah i poštovanje kod ljudi. U gotovo svakoj mitologiji možemo pronaći boga munja i gromova. Kod starih Grka to je Zevs, a kod starih Rimljana Jupiter koji koristi munje za kažnjavanje neprimerenog ponašanja. Kod starih Slovena, bog Perun je neka vrsta slovenskog Zevsa, jer kontroliše munje i gromove. U hrišćanskoj tradiciji Srba i drugih slovenskih naroda, ulogu Peruna preuzima sveti Ilija. Po narodnoj tradiciji, on se vozi u vatrenim kolima koje vuku konji iz čijih nozdrva izbija plamen.

ŽRTVE

Posledice udara groma mogu biti fatalne. Godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok ih 10 puta više udar preživi, ali sa teškim posledicama. Širom sveta oluje uzrokuju, otprilike, 6.000 udara gromova svake minute, pokazuju podaci.

Četrnaestogodišnji dečak Mensur B. preminuo je u nedelju popodne kada ga je tokom oluje na Pešterskoj visoravni udario grom. Do tragedije je došlo u ataru sela Žitniće, udaljenog dvadesetak kilometara od Sjenice, a dečak je, prema nepotvrđenim informacijama, bio u polju kako bi čuvao stoku.

Foto: Facebook.com/Printscreen

Nepomičnog i teško povređenog Mensura, roditelji su, navodno, pronašli kako leži na livadi.

Grom ubio krdo od 18 SLONOVA u Indiji. Krdo od 18 slonova pronađeno je mrtvo u mestu Nagaon, na severoistoku indijske države Asam, a državni zvaničnici rekli su da su slonovi nastradali used udara groma u zaštićenom rezervatu Kandoli.

Trener mlađih kategorija fudbalskog kluba Jagodina Stefan Pavlović, preminuo je nakon što ga je udario grom dok je sa kolegama trenirao polaznike Škole fudbala u Jagodini.

Gromovi su masivna pražnjenja elektriciteta koji nastaje između neba i tla, a munje su vizuelni prikaz oslobađanja te energije. Svaki grom ima do MILIJARDU VOLTI električnog napona, a to je dovoljno da čitavog dana napajamo 56 kuća potrebnom električnom energijom

NEĆE GROM U KOPRIVE

Kada zagrmi, oduvek je bila nepoznanica gde će udariti grom. A kad se neko nađe u prirodi, zna se da ne treba da se sklanja ispod krošnje usamljenog drveta. Zanimljiva je veza između koprive i groma koja uključuje boga Peruna, malo čuda majke prirode i iskonsku čovekovu potrebu da objasni pojave koje ne razume. Perun je, ko ne zna, bio moćno božanstvo grmljavine, munje i groma starih Slovena. A u stara vremena, kada su Sloveni živeli životom koji ni danas nije do kraja istražen, udar groma je u većini slučajeva ostavljao trag za sobom, a tamo gde udari grom, najčešće se palila vatra. Vatra se smatrala dragocenom, vrednom poštovanja. Drvo, koje je, po narodnom verovanju, najčešće trpelo udar groma je hrast. Hrast je posvećen bogu Perunu i smatralo se da u njemu "živi" posebna sila, energija i zato je hrast najviše privlačio gromove boga Peruna. Sa druge strane, list koprive ima male "bodlje", koje u dodiru sa kožom stvaraju bolni nadražaj. Kaže se da kopriva žari, odnosno stvara osećaj sličan onom koji imamo kada se opečemo. Pošto je vatra sa neba i dolazi od boga Peruna, verovalo se da su Perun i kopriva su u srodstvu, jer svako "proizvodi" vatru na svoj način. Te po narodnoj izreci - neće svoj na svoga, pa tako ni grom u koprive.

Autor:

#Grom