AKTUELNO

Orangutan, koji živi u zaštićenim šumama na području Bornea, viđen je kako se naginje na obali reke, pruža ruku i pokušava da pomogne čoveku joji je bio u blatnjavoj reci tražeći zmije.

Ove jedinstvene slike snimio je amaterski fotograf Anil Prabhakar iz Indonezije, koji je bio na safariju sa prijateljima kada je ugledao ovaj dirljiv prizor.

Kasnije, Prabhakar je saznao da čovek iz reke radi za „Borneo Orangutan Survival Foundation“, neprofitnu organizaciju čiji je cilj zaštita ugroženih vrsta, navodi Daily Mail.

Čovek je uklanjao zmije u nameri da zaštiti orangutane kada ga je prekinuo radoznali majmun. Prabhakar je kasnije otkrio da je muškarac odbio ruku orangutana, a nakon što je fotograf spustio kameru, jer je ipak reč o divljoj životinji.

Prema rečima fotografa, neko je rekao nadzorniku organizacije da tu ima dosta zmija i on je došao da očisti žbunje od njih. Orangutan je došao do obale reke i gledao šta čovek radi, a zatim mu se približio i ispružio ruku. Nadzornik se samo udaljio.

- Pitao sam ga kasnije zašto - nastavlja fotograf, a on mi je rekao: - To je divlja životinja, a ne ona koju poznajemo.

Ipak, oni su tu da bi ih zaštitili. „Borneo Orangutan Survival Foundation“ je indonezijska neprofitna organizacija osnovana 1991. godine. Fondacija, koja broji 400 članova osoblja, trenutno brine za gotovo 650 orangutana.

#Orangutan

#Pomoć

#Reka

#Čovek

'