AKTUELNO

Čuveni japanski iscelitelj Kacudžo Niši (1884-1956) stvorio je čitav sistem zdravstvenih navika, za koji je bio duboko uveren da može da pomogne svakom čoveku, bez obzira na to da li je zdrav ili bolestan.

On je stekao svetsku slavu za života, a danas se od brojnih pravila koja je predlagao najčešće praktikuju njegove vežbe. One doprinose očuvanju zdravlja celog tela, a izvode se na jednostavan i komforan način, tako da su svima dostupne.

Zlatna ribicaLezite na leđa, na ravan ležaj ili pod. Ruke istegnite što više možete i stavite dlanove na vratne pršljenove. Noge su potpuno ispružene, a stopala su pod pravim uglom u odnosu na trup.

Foto: Unsplash.com

Nožnim prstima sve vreme težite ka licu, a potiljak, ramena, karlicu, listove i pete gurajte ka podu. Pritom kičma treba da je nepomična, a pokreću se zdesna ulevo samo tabani, koji su pod pravim uglom u odnosu na telo, kao i potiljak. Zamislite da ste ribica i počnite da vibrirate repićem. Celo telo će početi da vibrira. Ovu vežbu trebalo bi raditi od dva do četiri minuta.

Kapilari

S obzirom na to da ruke i noge poseduju ogroman broj kapilara, vrlo je bitna njihova prohodnost da bi cirkulacija u telu bila dobra. U tu svrhu Kacudžo Niši predlaže vežbu za ove krvne sudove. Vežba za kapilare se radi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama.

Stvar je u tome što u takvom položaju venska krv u ekstremitetima stremi nadole, a tada će postepeno stvoreni vakuum dovesti do ubrzane cirkulacije krvi. Dakle, lezite na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova stavite tvrd jastuk ili valjak. Zatim podignite obe ruke i noge, a stopala savijte prema napred, da budu paralelna s podom. U takvom položaju tresite ruke i noge. Vežbu radite od jednog do tri minuta.

Dlanovi i tabani

Vežba spajanja stopala i dlanova pomaže u radu dijafragme i poboljšava disanje. Lezite na tvrdu podlogu, a ispod vrata stavite jastuk ili valjak. Spojte dlanove i tabane. Pritiskajte jastučiće prstiju na rukama nekoliko puta, a potom pritiskajte dlanove ruku. Ispružite spojene ruke, zabacite ih iza glave i lagano ih vraćajte kao da hoćete da presečete telo napola, dok su prsti usmereni ka glavi.

Ponovite vežbu 10 puta. Sada usmerite spojene dlanove ka stopalima i napravite 10 pokreta gore-dole od prepona do pupka. Maksimalno ispružite ruke sa spojenim dlanovima i napravite 10 pokreta kao da sečete vazduh sekirom. Istežite ruke sa spojenim dlanovima u pravcu gore-dole, koliko god možete da dosegnete. Stavite spojene dlanove iznad grudi i pokrećite spojene tabane po podu gore-dole, trudeći se da se ne razdvoje.

Foto: Unsplash.com

Ponovite vežbu 10 puta. Zatim spojene tabane pokrećite po podu levo-desno 10 puta. Po završetku vežbe ostanite opušteni, zatvorenih očiju, spojenih dlanova i tabana još 10-15 minuta.

Kičma i stomak

Sedite u turski sed. Ispravite kičmu držeći ravnotežu na trtičnoj kosti. Podignite i spustite ramena 10 puta. Zatim obe ruke ispružite ispred grudi i osvrnite se preko levog, a onda i desnog ramena. Podignite obe ruke iznad glave, ispravite kičmu i osvrnite se opet preko levog, a zatim desnog ramena.

Okrećite glavu desno-levo 10 puta u svaku stranu. Saginjite glavu napred-nazad 10 puta u svaku stranu. Pokrećite glavu desno-nazad i levo-nazad, po 10 puta u svaku stranu. Nagnite glavu nadesno, stavite desno uvo na desno rame, zatim lagano, istežući vrat, okrenite glavu ka kičmi, 10 puta prema svakom ramenu.

Podignite ruke iznad glave, savijte ih u laktovima pod pravim uglom. Stisnite šake u pesnice, a glavu zabacite unazad. Brojeći do sedam, isturite laktove nazad, kao da želite da ih spojite iza leđa, a podbradak podignite ka tavanici. Ponovite vežbu 10 puta. Počnite da se ljuljate na trtičnoj kosti desno-levo, istovremeno pokrećući stomak napred-nazad, i tako 10 minuta.

#Zdravlje

#vežbanje

'