AKTUELNO

Na današnji dan rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer, koja je 1979. postala prva žena premijer u istoriji Britanije.

54 - Umro je rimski car Klaudije I Tiberije Druz, koji je tokom vladavine od 41. uspeo da stabilizuje prilike u rimskoj državi. Godine 43. osvojio je Britaniju, osim severne trećine ostrva koja nikada nije pala pod Rim. Upamćen je kao vladar koji zaslužuje poštovanje. Bio je retko obrazovan i pomagao je razne vidove stvaralaštva a sam se bavio i istoriografijom. Umro je 54. otrovan pečurkama koje mu je podmetnula četvrta supruga Julija Agripina Mlađa kako bi otvorila prostor da na čelo države dovede sina iz prethodnog braka, potonjeg cara Nerona.

1792 - Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bele kuće u Vašingtonu, zvanične predsedničke rezidencije.

1869 - Umro je francuski pisac Šarl Ogisten Sent Bev, najistaknutiji predstavnik francuske književne kritike. Počeo je romantičarskim pesmama i romanom "Naslada", ali se potom posvetio isključivo književnoj kritici i istoriji koje je obnovio prodornim analizama dela i pisaca. Ostala dela: pesme "Život", kritike "Književni portreti", "Por-Roajal", "Razgovori ponedeljkom".

1905 - Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula. Najpoznatiji je bio po tumačenju likova iz drama Vilijama Šekspira.

1925 - Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer, koja je 1979. postala prva žena premijer u istoriji Britanije. Držala je duže od svih položaj britanskog premijera u 20. veku, ali je 1990. primorana na ostavku odlukom rukovodstva njene Konzervativne partije.

1967 - Umro je srpski inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama. Studirao je Karlsrueu i Drezdenu, u Nemačkoj. Profesor mu je bio i Rudolf Dizel, čuveni konsruktor motora. Po okončanju studija 1911. vratio se u Srbiju. "Kočnica Božić" je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca usvojena 1922. a kad je Međunarodna železnička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih 1928. usvojena je i u drugim zemljama. Božićeva kočnica smatra se neprevaziđenom, pa su i najsavremenije železničke kočnice njene usavršene kopije. U Srbiju se inženjer Božić vratio 1964. iz emigracije u SAD gde se nalazio od Drugog svetskog rata.

1988 - Istraživači su laboratorijskim ispitivanjem došli do zaključka da je "Torinski pokrov" u kojem je, prema verovanju, bio sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka. Kasnije analize su osporile rezultate ovog istraživanja, tako da spor oko autentičnosti traje i dalje.

2005 - U napadu 300 islamskih ekstremista na Naljčik, glavni grad severnokavkaske ruske Republike Kabardino-Balkarije, poginula su 92 terorista, 33 pripadnika organa reda i 12 civila, a ranjeno je preko stotinu osoba.

2006 - Bangladeški ekonomista Muhamad Junus i banka Gramin, koju je on osnovao, dobili su Nobelovu nagrade za mir, zbog pomaganja brojnim ljudima. Nagrada je pripala dobitnicima iz Bangladeša, između 1.901 kandidata. Junus, često nazivan Bankar siromašnih, osnovao je 1976. godine banku Gramin koja dodeljuje mikro kredite najsiromašnijima u Bangladešu, najčešće ženama, pomažući im da pokrenu nekakav posao i ne tražeći pritom nikakvu hipoteku. Takav sistem mikro kredita, kopiran je potom širom sveta. Junus je 1997. osnovao i Gramin fondaciju, koja sada ima 52 partnerske organizacije u 22 zemlje, a njene kredite je koristilo čak 11 miliona ljudi iz Azije i Latinske Amerike.

2007 - U nesreći prilikom prevrtanja broda u Senegalu, usled snažnog vetra, poginule su 32 osobe. Na brodu su se nalazili ribari koji su se vraćali s proslave završetka Ramazana. Brod je plovio iz gambijskog ribarskog sela Tandži ka jugu Senegala, s 50 putnika na palubi.

2009 - Umro je Konstantin Babić, srpski kompozitor i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, šef Katedre za muzičku teoriju. Njegov obiman i priznat kompozitorski opus već decenijama je nezaobilazni deo srpske muzičke istorije. Dela: "Koncertna intrada", "Preludijum za simfonijski orkestar", "Gudački kvartet", "Burleska za violinu i klavir", "Lovačka svita za mešoviti hor", "Balada za ženski hor", "Dečja simfonija za dečji gudački orkestar i udaraljke".

2016 - Preminuo je Dario Fo, Italijanski dramski pisac, glumac, Nobelovac. Fo, naglašeni levičar, pisao je o organizovanom kriminalu, političkoj korupciji i žrtvama, svojevrsnoj hipokriziji verskih prvaka, pa i o situaciji na Bliskom istoku. Autor je oko 70 predstava, među kojima su verovatno najpoznatije satire "Nećemo platiti! Nećemo platiti!" i "Slučajna smrt jednog anarhiste". Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1997. godine.

#Vremeplov

'