AKTUELNO

Na današnji dan rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer.

1792 - Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bele kuće, predsedničke rezidencije u Vašingtonu.

1860 - Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884 - Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

1923 - Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske.

1925 - Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer. Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1976 - Bolivijski teretni avion "Boing 707", kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1990 - U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi održana je prva liturgija posle 73 godine.

1997 - Britanski supersonični automobil je prvi uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

1998 - Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovođenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

2002 - U drugom krugu glasnja na predsedničkim izborima najviše glasova dobio je Vojislav Koštunica. Bili su to četvrti predsednički izbori u Srbiji od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

2012 - Regionalne izbore u Češkoj, na kojima je trijumfovala opoziciona levica, obeležio je mali odživ birača, svega 36,88 odsto od oko osam miliona registrovanih.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'