AKTUELNO

Predsednik SDA Sandžaka i nosilac liste "Samoopredeljenja" Sulejman Ugljanin proglasio je pobedu na izborima za Nacionalno veće Bošnjaka u Novom Pazaru, a potom na mitingu tražio sandžačku republiku i vređao predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

Ugljanin je pobedu na izborima za novi savez Bošnjačkog nacionalnog veća slavio sa pristalicama koji su skandirali “sandžačka republika” i vređali predsednika države uzvikujući “Vučiću pe*eru”.

Uz poruku da je zadovoljan pobedom, on je rekao da će od sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i da će zajedno pobediti, kako je naveo, fašistiku tvorevinu srpsku državu Srbiju.

- Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja - zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je izbore za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća iskoristio da od tog veća napravi političku ekspozituru svoje stranke, ali i za nove provokacije i pretnje državi u kojoj živi.

Ugljaninovi ekstemni stavovi su pokušaj političke trgovine

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je politički opasno to što je Ugljanin izbore za Nacionalni savet Bošnjaka pretvorio u neke izbore gde se pokreću šire političke teme, kao što je tema statusa bošnjačkog naroda.

-Istostavlja se jedan nelegitiman i u osnovi protivustavni zahtev, a to je zahtev za sandžačkom republikom. To pokazuje da Ugljanin vrši pritisak na državu Srbiju, a to je posledica njegovog pakta sa albanskim političarima na Kosovu, pre svega sa Bedžetom Pacolijem, u trenutku kada se dešavaju komplikovani pregovori oko Kosova i Metije - rekao je Stanović za Pink.

Stanković ocenjuje da ovako ekstremni Ugljaninovi stavovi zapravo predstavljaju pokušaj političke trgovine sa vlastima u Beogradu.

Foto: Tanjug

Ugljaninove pristalice divljale vređajući Srbe i Vučića

Prilikom proglašenja pobede na izborima za Bošnjačko nacionalno veće, Ugljanin je poručio da je BNV "ostalo i da će i dalje biti bošnjačko".

Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući "Sandžačka republika", "Živela sandžakčka zastava", "Suljo mi te volimo". Takođe, vređali su predsednika Srbije.

On je ocenio je da su ovi izbori bili najznačajniji za Bošnjake od raspada bivše Jugoslavije i da su Bošnjaci na njima izabrali BNV koje ima ovlašćenja da u razgovoru sa predstavnicima Srbije rešava njihove probleme.

- Ti problemi su to što Bošnjaci nemaju status naroda i što nije rešen status Sandžaka, koji je okupirana zemlja od 1912. godine. Srbija i Crna Gora nemaju tapiju nad Sandžakom, a ako žele da ga uknjiže kao svoju teritoriju moraće da u Ustavu uknjiže Bošnjake kao narod. Mi smo na tome dobili izbore i to ćemo zastupati - istakao je Ugljanin.

On je "ljudima u Beogradu koji su hteli da uzmu BNV" poručio da im je to propalo i da im je "posao bio jalov".

Proglašavajući pobedu svoje liste Ugljanin je pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, ali i da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Ugljanin tvrdi i da Veće ima zakonska ovlašćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice rešava "nagomilane probleme".

Prema preliminarnim rezultatima, lista "Samoopređeljenje" će imati 15 većnika, "Matica bošnjačka" 13, a "Vakat je" sedam predstavnika u budućem sazivu nacionalnog saveta Bošnjaka.

#Sulejman Ugljanin

'