AKTUELNO

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka i nosilac liste "Samoopredeljenje", otvoreno zagovara separatizam i da bi državni organi trebalo da reaguju.

- Sulejman Ugljanin već odavno je prešao granicu demokratskog ponašanja i tokom izbora za nacionalni savet Bošnjaka najotvorenije zagovara separatizam. Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost. Izbori za bošnjački nacionalni savet samo su kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za “aparthejd” i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi ni manje ni više nego vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere - naveo je Dragaš u pisanoj izjavi i dodao:

Foto: Tanjug

- O kakvom čoveku je reč najbolje govori činjenica da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade, dakle, najviši državni funkcioner, iste te države čiji je Ustav poštovao, a koju sada optužuje za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje. Sve to u momentu kada je na pomolu istorijsko, kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, zahvaljujući odgovornoj i upornoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ugljaninova podla politika ima za cilj da iskoristi ovaj kapitalno važan istorijski momenat u kojem se nalazi Srbija da ostvari neostvarivo, odnosno nekakvo osamostaljenje Sandžaka. Pretnja kojom maše Ugljanin nije nimalo bezazlena i zato zahteva brzu i odlučnu reakciju države, zasnovanu na Ustavu i zakonima, pri čemu ne može biti govora ni o kakvom narušavanju manjinskih prava, već isključivo o zaštiti temeljnih ustavnih principa - zaključio je Dragaš.

#Orhan Dragaš

#Sulejman Ugljanin

'