AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je naplata doprinosa veća od planiranog iznosa i da će ukoliko se nastavi ovakav trend do kraja godine dotacije iz budžeta za isplatu penzija biti manje.

- Do 13. februara naplaćeno je 2,9 milijardi dinara doprinosa više od planiranog iznosa i u tom periodu manje je transferisano iz budžeta za 6,19 milijardi dinara. Ako se nastavi ovakav trend naplate doprinosa realno je očekivati još veće smanjenje dotacija iz budžeta - rekao je Đorđević na Kopaonik biznis forumu.

On je naglasio da ukoliko se takav trend nastavi omogućiće da se novac koji je ušteđen u budžetu, a predviđen za PIO fond usmeri na povećanje plata i penzija.

- Moramo da budemo obazrivi u tome jer prvi preliminarni rezultati mogu da budu tek na kraju kvartala i tek tada da napravimo kako će da se kreće naplata doprinosa - rekao je Đorđević.

Ministar kaže da je sve iznenadila tako dobra naplata doprinosa i da će to omogućiti ono što se godinama teži, a to je da dotacije iz budžeta za penzije budu manje od 30 odsto.

On je na plenarnoj sesiji o infrastrukturi i investicionim multiplikatorima naglasio da je ministarstvo posebno fokusirano na četiri oblasti, a to su zapošljavanje, penzije, normativi, inspektorat - suzbijanje rada na crno.

I ove godine, kako je rekao, zadržane su mere aktivne politike zapošljavanja, posebno teško zaposlivih kategorija, kao i mere unapređenja radne snage kroz razne obuke.

Ministar je najavio i izmene i dopune nekoliko zakona, ali i izradu novih - Zakon o radu, Zakon o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, Zakon o socijalnim preduzećima, Zakon o socijalnim kartama.

- Odvojen je novac za Zakon o socijalnim kartama. Cilj je obezbeđenje pravičnijih socijalnih davanja. Socijalne karte će omogućiti da imamo sve podatke o socijalno -ekonomskom statusu pojedinaca, te će tako socijalnu pomoć imati oni kojima je stvarno potrebna - naglasio je ministar.

Foto: Tanjug

Veoma važan segment u radu ministarstva predstavlja i borba protiv rada na crno, a Djorđević kaže da tu najvažniju ulogu ima Inspektorat rada.

- Suzbijanje rada na crno je prioritet. Radiće se na stvaranju boljih materijalnih uslova inspektora, povećanje ovlašćenja, smanjenje administriranja, usklađivanje radnog vremena sa radnim vremenom poslodavca, povećanje broja inspektora, povećanje pokretljivosti, nabavka vozila - pojasnio je on.

On se zahvalio i skandinavskim zemljama sa kojima MInistarstvo rada sprovodi nekoliko projekata a to su - socijalne karte, suzbijanje rada na crno, zadržavanje mladih, SOS telefon, rodna ravnopravnost.

Pročitajte još: Antić: Pokrenute su VELIKE INVESTICIJE - novih 1.000 megavata do 2020.

#Biznis forum

#Kopaonik

#Zoran Đorđević

'