AKTUELNO

Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave za šta je obezbeđen novac, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da će u narednom periodu, do kraja godine, biti završena strategija za reformu Uprave, i da je država dobila 50 miliona dolara od Svetske banke za kupovinu softvera, nabavku nove opreme i izgradnju novih objekata.

On je konstatovao da je sramota neizdavati fiskalni račun i da je ružna slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza.

Kaže da će, kada vlasnici budu kažnjeni sa godinu dana zabrane poslovanja, taj vlasnik lokala "izaći iz posla".

Mali je objasnio da je sve više onih koji plaćaju porez i da je to obaveza građana ali i da je obaveza države da obaveštava građane za šta se novac troši.

Ministar je rekao i da je izrada zakona o javnim nabavkama završena i da će u narednom periodu biti predstavljen javnosti kao i Vladi a da će se poslati i na ocenu u Brisel.

- Zakon o javnim nabavkama je gotov i biće predstavljen javnosti. U pitanju je sistemski zakon gde mnogo toga može još da se unapredi i uradi - kazao je Mali.

Foto: Tanjug

Mali je na radnom doručku u organizaciji Američke privredne komore govorio o fiskalnim i ekonomskim reformama koje će ministarstvo sprovoditi u okviru fiskalne politike 2018. i 2019.godine, kao i o prioritetima kompanija članica AmCham-a, ali i njihovom viđenju poslovnog okruženja i neophdodnim reformama za njegovo unapređenje.

Ministar je rekao i da državu u septembru očekuje vraćanje starih dugovanja, odnosno plaćanje milijarde dolara za smanjenje javnog duga.

Do kraja godine će, kaže biti formirano i Koordinaciono telo koje će definisai prioritete u naredne tri godine po pitanju velikih projekata a tim Koordinacionim telom će predsedavati premijerka Ana Brnabić.

Mali je rekao da su javne finansije stabilne i da novca u budžetu ima dovoljno i rekao da će novac od RTB Bora biti efektiran naredne godine a da se novac od koncesije aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu očekuje do kraja godine.

On je naveo da je ministarstvu važno da komunicira sa predstavnicima poslovne zajednice u Srbiji i da se sa njima razmenjuju iskustva.

Podsetio je da je 2013. godine Srbija bila na ivici bankrotstva a da je samo u prvih 6 meseci ove godine stopa rasta 4,9 odsto.

Kaže da i učešće javnog duga iz meseca u mesec opada i trenutno je ispod 60 odsto, a podseća da je inflacija niska i nezaposlenost ispod 12 odsto.

Priliv stranih investicija u Srbiju iznosi 1,4 milijardi u prvih 6 meseci što je više za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Mali.

Ponavlja da će u narednom periodu biti ispunjeno obećanje o povećanju plata i penzija i da će se raditi na povećanju potrošnje.

Govoreći o akciznoj politici ministartva, rekao je da se po tom pitanju politika ministarstva neće menjati u narednom periodu.

#Ekonomija

#Finansije

#Siniša Mali

'