AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF, koji će trajati do januara 2021.

Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF, a ne finansijsku pomoć.

Navodeći da su vođeni teški, ali konstruktivni pregovori sa misijom MMF, Mali je rekao da poslednji podaci govore da u prva tri meseca ove godine, Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

To je, kako je konstatovao, ogroman rast koji nas svrstava u top tri ekonomije u Evropi kada je reč o stopama privrednog rasta.

- Do kraja godine naš rast će biti 3,5, 3,6, 3,7 odsto, što su već visoke stope rasta - istakao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se u septembru tačno znati koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

- MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. godinu - rekao je Mali na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

Mali je precizirao da je sa tom međunarodnom finansijskom institucijom dogovoreno da će Zakon o privremenom smanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

- Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to u potpunosti uradimo ove godine i to je sjajna vest za naše najstarije sugrađane - istakao je Mali.

Ministar finansija je dodao da je dogovoreno da će se povećati penzije za sve one penzionere koji nisu bili obuhvaćeni ovim Zakonom. Najavio je da će u septembru, kada se očekuje ponovni dolazak misije MMF-a, biti poznato koliko fiskalnog prostora, odnosno novca imamo u budžetu kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće.

- Još je rano da izađemo sa pravim, tačnim ciframa, zato što je jun mesec. Sve ide kako treba u našem budžetu i prilivi i imamo veliki suficit i taj će iznos biti što veći mogući - rekao je Mali govoreći o povećanju penzija.

Kada je reč o platama u javnom sektoru, Mali kaže da su sa MMF o tome bili teški razgovori, ali da je ipak dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru.

- Koliko tačno znaćemo isto tako u septembru ove godine, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem značajno povećanje plata, ali što je jos važnije očekujem i početak reformi platnih razreda, odnosno platnog sistema u javnom sektoru, koji očekujemo da ćemo početi već od januara 2019 - izjavio je Mali.

#MMF

#Penzije

#Siniša Mali

'