AKTUELNO

Govoreći o navodima da Britanci spremaju "Oluju" na Kosovu te da je dokaz tome skidanje južne srpske pokrajine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN, sagovornici televizije Pink istakli su da engleska bezbednosna služba radi na formiranju strategije delovanja u psihološkom ratu i da im je krajnji cilj da se sa Balkana ukloni uticaj Rusije.

Komentarišući naslove dnevnih novina koje se bave uticajem stranih obaveštajnih službi u Srbiji, Božidar Spasić, bivši obaveštajac, ističe da su one deo specijalnog rata koji se vodi protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Engleska služba je, ističe, najprisutnija i najaktivnija u napadima na Vučića i bezbednosni sistem naše države. MI6 je krovna organizacija sa nekoliko hiljada agenata koji su aktivni po svetu. U Srbiji su, ističe, dugo prisutni.

- Nisu oni klasični agenti, već analitičari koji prave strategiju delovanja u psihološkom ratu i pripremi određenog terena - kaže Spasić za "Novo jutro". Smatra da su SAD "izvukle" Britaniju iz Evropske unije kako bi u njima stvorile partnera za nadgledanje Evrope.

Foto: TV Pink

Smatra da i u Srbiji ima oko 50 ili 60 naših ljudi koji su vrbovani samo za analiziranje za potrebe engleske ambasade u Beogradu. Najviše ih zanima naše naoružanje i odnos sa Rusijom. Cilj je da se slomi Srbija na vezi sa Rusijom i da se Rusija skloni sa Balkana, smatra Spasić.

- Najviše nas napadaju zbog Rusa, a za to koriste i susedne službe, pre svega hrvatske, a imaju svoje pozicije i u Bosni i Makedoniji - kaže Spasić.

Foto: TV Pink

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penzji kaže da bezbednosne službe rade sa usmerenjima koje im daje vlada te države, te smatra da može doći do nekih neočekivanih i nepromišljenih poteza zbog britanske vlade, a ne same službe.

Spasić kaže da Srbija ne ugrožava mir i bezbednost na Balaknu, već nudi razgovor i teži ka kompromisu. Smatra da ovo pitanje Srbija mora rešti sama, ali ne sa Albancima.

Karan kaže da ga jako zabrinjavaju personalni napadi, a zapadu ne odgovara Srbija koja je okrenuta Rusiji i koja je vojno neutralna. Agenti će, kaže, vršiti destrukciju u Srbiji kroz aktivnosti koje pokazuju loše stanje, nebezbednu državu...

Foto: TV Pink

Kada je reč o izjavi predsednika Vučića da sa stranim službama sarađuju bivši srpski funkcioneri, Karan kaže da je dokazivanje saradnje težak posao i da je pitanje "koliko je bitno na bivše trošiti energiju".

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Božidar Spasić

#Britanija

#Ljuban Karan

#Novo jutro

'