AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je najavio na otvaranju trećeg dana Kopaonik biznis foruma, da su pokrenute velike investicije u energetici i da će Srbija do 2020. dobiti nove energetske objekte ukupne snage od 1.000 megavata struje.

Do 2020. imaćemo novih 1.000 megavata na mreži, što su značajni projekti koji će kapitalno uticati na sigurnost naše enrgetike u dugom nizu godina - rekao je Antić na plenarnoj sesiji Infrastruktura i investicioni multiplikator.

Najavio je i da će do kraja marta ministarstvo imati konačnu investicionu odluku za proširenje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor sa 450 miliona kubika na 750 miliona do milijadu kubika.

Takođe, biće povećana eksploataciona mogućnost Banatskog dvora sa četiri miliona kubika na 10 miliona kubika dnevno.

- To je veoma znacajno za energetsku stabilnost Srbije - naglasio je Antić.

Antić je rekao da je poslednji veliki energetski objekat u Srbiji otvoren pre skoro 30 godina.

Foto: Tanjug

Ministar je istakao da je sada više od tri milijarde evra u investicionom ciklusu u energetskom sektoru i da se sprovodi agresivna investiciona politika.

- To je najveći investicioni ciklus u energetici više od 30 godina - naglasio je.

Antić je rekao da se od 1.000 megavata koji se trenutno grade više od 500 iz obnovljivih izvora energije, od čega najviše iz snage vetra - 450 megavata.

Srbija ima nešto preko 7.000 megavata instalisane snage.

Dodao je da tek treba da počne da se gradi vetro park Kostolac, zatim gradi se novi termoblok u Kostolcu snage 350 megavata, 140 megavata investicija NIS u Pančevu.

Već ove godine na mreži se očekuje 250 megavata iz vetroparka Alibunar 48 megavata, Kovačica 105 megavata i Čibuk oko 100 megavata.

Sledeće godine još dodatnih 250 megavata, a 2020. će na mreži biti i novi blok u Kostolcu od 350 megavata.

- To će kapitalno uticati na sigurnost naše energetike - naglasio je Antić.

- Očekujem da ćemo čitav model imati najkasnije u maju ili junu i da ćemo tada objaviti i poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih strateških paratnera. U 2018. bi mogli da očekujemo strateškog partnera - rekao je Antić na Kopanik biznis forumu.

Foto: Tanjug

Istakao je da su za RTB Bor zainteresovane velike kineske, ruske i kanadske kompanije, koje već mesecima unazad prate poslovanje RTB-a.

Antić ističe da je RTB u dobrom stanju i da je relativno konsolidovan "sa dve noge na zemlji", kao i da je Srbija veoma atraktivna za investitore, zbog čega i postoji ozbiljno interesovanje stranih kompanija za RTB Bor.

Kako kaže Antić, to znači da partner dokapitalizuju RTB, da se otvore nove rudnici i da to bude kompanija koja će u naredne tri godine da izađe na proizvodnju od 80.000 tona bakra iz sopstvene rude. - Možemo to da završimo do maja i juna, jun je naš cilj da objavimo tender - naglasio je Antić.

Pročitajte još: Ljajić: Sutra uvodimo kontramere Makedoniji zbog barijera za uvoz brašna iz Srbije

#Aleksandar Antić

#Biznis forum

#Kopaonik

#investicije

'