AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina u oblasti energetike ušla u znnacajan investicioni ciklus koji će doprineti povećanju energetske stabilnosti i bezbednosti zemlje.

On je, svečano otvarajući Međunarodne dane energetike i investicija na Novosadskom sajmu, poručio da je u energetske projekte uloženo bezmalo tri milijarde evra, posebno istakavši izgradnju novog bloka Termoelektrane "Kostolac", što, prema njegovim rečima, predstavlja najveći energetski projekat u Srbiji i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi posle 30 godina.

- Ulažemo u obnovljive izvore energije, kao i u zaštitu životne sredine. Energetika i ulaganje u energetski sektor izuzetno su važni za svaku zemlju i njen razvoj - kazao je ministar energetike uz napomenu da je privredna situacija u Srbiji sada značajno bolja u odnosu na prethodni period.

Antić je istakao da se povećava i proizvodnja struje iz obnovljivih resursa, kao i da bi do 2020. godine čak 27 odsto od ukupne količine proizvedene struje trebao da potiče iz takvih resursa.

Govoreći o ulaganjima u objekte gasne infrastrukture, Antić je naveo da će u 2018. godini biti pribavljena neophodna dokumentacija za gasovod Niš - Dimitrovgrad, te da se radi i na projektima gasne interkonekcije sa Rumunijom.

- Urađeno je tehničko rešenje za proširenje podžemnog skladišta u Banatskom Dvoru, što će omogućiti da se dnevna eksploatacija poveća na oko 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa. To bi obezbedilo sigurnost snabdevanja ržista, posebno ako se u obzir uzme da sada, kada su temperature niske, dnevan potrošnja iznosi oko 14 miliona kubika - zaključio je Antić.

Međunarodne dane energetike i investicija organizuju Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Centralno evropski forum za razvoj i Novosadski sajam. Grad partner je Novi Sad, a Grad prijatelj manifestacije je Zrenjanin. Dani energetike trajaće do petka, 2. marta, a kapije Novosadskog sajma otvorene su od 10 do 17 časova. Za sve posetioce ulaz je besplatan.

#Aleksandar Antić

'