AKTUELNO

Svesrpski sabor održava se danas u Beogradu, a okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Prema planu delegacije Srbije i Republike Srpske održaće brojne sednice, a sve će upotpuniti i kultuno-umetnički program.

Voditelj Predrag Sarapa tim povodom ugostio je eminentne goste u "Temi dana".

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić, rekao je da smo je do sada bilo nekako "mana" predstavljati se kao Srbin, dodaje da su oni po pravilu nekako bili jugosloveni.

- Čitav ovaj događaj današnji i saborovanje nije upereno i ne dodiruje mnogo našu generaciju, to je više za mlađe ljude koji iz toga mogu mnogo da nauče - rekao je Krstić.

Kako kaže, video je u nekim medijima da je ovo sve već proglašeno za nacionalistički događaj, ali dodaje da u tome nema primesa nacionalizma.

- Kada se kaže srpski nacionalizam, to se nekako podrazumeva da je šovinizam, dok je kod drugih nacija to najnormalnija stvar - rekao je Krstić. Dodaje da je ovo pozitivn skup koji objedinjuje braću sa ovih i onih strana granica.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nema ni primesa nečeg zlog, dok se u Evropi raspravlja ko će koga da gađa kojim oružjem. Dodaje da mi ovde pričamo o saradnji preduzeća i ministarstava.

- To su neki paradoksi koje moramo da ispravimo, ako mi nismo uspeli nadamo se da će naši naslednici. Ovo su za njih pozitivni primeri - rekao je Krstić.

Istoričar Nebojša Damnjanović, rekao je da mi nismo neki narod od 50, 60 miliona, naš potencijal nije toliki da bi ugrozio taj NATO pakt kojim smo okruženi a koji se prostire od istočne Anadolije do Havaja.

- Ako 7 miliona Srba može da ugrozi njihovu stabilnost, onda je to nešto krhko - rekao je Damnjanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Analitičar Dejan Vuk Stanković, rekao je da, kada štitite nacionalne interese mora da postoji celina u stavovima i razmišljanjima.

Dodaje da ne sme da bude razlike u razmišljanjima da li treba da postoji RS ili ne, jer to nije u nacionalnom interesu.

- Morala obaveza svakoga ko je na vlasti u Srbiji, jeste očuvanje RS. Ako neko smatra da ona ne treba da postoji, njemu nije mesto tu pored predsednika Srbije - rekao je Vuk Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Krstić je rekao da na ove svečarne delove današnjeg saborovanja pozvana je i opozicija. Dodaje da je predsednica Skupštine to juče potvrdila, kao i da je lično video pozivnice za sve poslaničke grupe.

- Svi su pozvani da učestvuju u svečanom delu današnjeg saborovanja, niko nikome ne broji krvna zrnca, Srbi su se okupili jer imaju potrebu da se suprostave nekoj nepravdi koja se dešava - rekao je Krstić.

Krstić je rekao da su tek dobili tekst Deklaracije, i dodaje da će biti zanimljivo analizirati šta se u njemu sve spominje.

- Činjenica je da je on posledica činjenice nepostojanja podjednakih prava Srba u državama regiona - rekao je Krstić.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u Politici, rekao je da je tekst sveobuhvatan i štiti interese Srbije i Srpske i srpskog naroda gde god da se on nalazi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zanimljivo je da se i u ovde ističe da Srbija i Srpska odbijaju sramnu Rezoluciju o Srebrenici. Štiti se RS i ističe da je to nedeljiv i jedinstven ustavno-pravni subjekat. Istovremeno se podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH - rekao je Bilbija.

Kako kaže, mi sada tražimo još veću zaštitu i odbranu Dejtonskog sporazuma.

Miloš Garić iz Kosova online, rekao je da nema dileme da je ova deklaracija nešto što je srpska država postavila kao okvir od koga neće da odstupi i u okviru koga smatra da ima pravo da štiti srpski državni interes i interes srpskoga naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Anđelković kaže da se krug dvojke stidi naše tradicije.

- Folklor i crkva su ključne tačke okupljanja našeg naroda u dijaspori. Važno je poštovati i istoriju i tradiciju - naveo je Anđelković i dodao da su ovakva dešavanja od izuzetnog značaja.

Kako je dodao, ako ekonomski ne napredujemo i stvaramo uslove za napredak za naš narod u Republici Srpskoj nećemo uspeti ni da radimo na školama i vrtićima. Upravo je zbog toga važno ekonomski povezivanje.

- Ovo nije samo deklaracija, već ekonomski projekat i za realizaciju je neophodna ekonomska stabilnost i mir - dodao je Anđelković.

Marko Lakić, novinar Politike, kaže da je ovo platforma koja pokazuje kuda treba da idemo.

- Istorija je nepredvidiva, ali je dobro da znamo kuda treba da idemo - dodao je Lakić.

Autor: